紐約時報:美國計劃放緩電動車轉型步伐 放寬「尾氣排放法規」!

382 回覆
44 Like 4 Dislike
之前連登有環保膠話Tesla 舊電舊咗,佢地會回收黎做儲能裝置

果時我心諗舊電已經舊到推唔郁架車,仲儲到乜能

當然飲馬斯克爸爸請飲電解質水,非洲啲小朋友緊係要多謝佢
拜登表示我最意抄trump功課,無論電能車定美墨長城
EV真理教徒同共產黨講既野一樣咁可信
咁樣會輸俾中国,不可行
明明回收塑膠回收電子產品既結局已經有大把先例
開過嘅銅礦本身就毒到仆街
成年事合理到。
咪玩啦氫車成本仲高過電車

氫車用鉑金做fuel cell,仲稀有過電車嘅鈷電極,但依家啲人已經嘈緊全面轉電車會唔夠鈷用
講乜鬼成本?政府迫你用你有得揀嘅咩?
歐美啲電車補貼其實係零排放車補貼,買氫車一樣受惠,睇吓依家有幾多人揀氫車
而家因為未有足夠基礎設施,氫車有排先會普及,不過係大方向,因為全世界大國已經部署緊氫網絡
寶藥黨
EV咪一樣係同黨
真係 "笑什麼,EV也是同黨"
重要好似支共咁逼人地做埋支那人一樣手法
政府迫你轉,然後就屌連登仔
你咪又係同支共一樣搵弱者出氣
咁只係屌緊支持政府既連登仔,即係屌五毛咁。
好難明咩
唔想俾人屌唔好做五毛囉!
有EV寶藥黨之前喺度鳩吹話T廠會循環再用啲舊電喎
啲國家都係meet kpi 減炭排放者,但係環保唔係睇炭排放,仲有 recycle 同 dispose,數字係低 =/= 環保。

我覺得 ev 要好似corolla 價錢咁先可以普及,GM 嚟緊都會update bolt,到時睇下個 range 係點。
賣車賺唔到好多錢,但係賣「碳權」可以賺錢,所以啲廠先玩電車,每做一架車賣嘅「碳權」先至係大生意
你講批啲電拆解咗未?
拆咩?
我地負責運咋喎
但hydrogen 仲貴過油

而且好似運輸成本都唔低,因為都具危險性,好似係
我問舊電本身拆解咗未
唔係問你地負責拆

拆完啲淨料,如電解質,包裝,碳電極嗰啲材料無回收都正常。
唔好成日諗價錢,普通人先會成日諗價錢,政府唔去呢個方向諗,只要佢有戰略用途

所以用地下管道,氫網絡
仲有歐盟鋰電有65%回收要求,按重量計

鉛酸電更加係75%

所以如果批電無拆就咁掉,
一定係有啲原因
因為咁會削弱個回收率,你掉一批變咗要增加處理數目先冚得返條數

支那啲電動車過度生產周圍掉,都唔會掉電池
你睇下煤氣點運先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞