召集所有精神病情緒病患者(12)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
香港大學李嘉誠醫學院精神醫學系臨床副教授
根據去年發表的一份研究報告,約十分一的本地成人人口患有抑鬱症或混合性焦慮抑鬱障礙。現時抑鬱症的主流療法為藥物治療及心理治療,但部份患者不能適應服用抗抑鬱藥後的副作用,而廣泛使用心理治療又需要有充足數目的治療師,而且兩種療法對病情嚴重的患者未必能即時見效。因此,精神科醫生亦使用腦刺激療法來治療患者的抑鬱情緒。
第一種腦刺激療法是使用多年的腦電盪治療。不少臨床研究指出腦電盪治療可迅速改善抑鬱症患者病情,對病情嚴重、有自殺傾向的患者尤其適用。腦電盪治療是以電流通過患者腦部,造成身體抽搐。治療時患者需接受全身麻醉,並由麻醉科醫生緊密觀察。患者每隔三至四天接受治療一次,整個療程由兩、三次至十多次不等。
近年精神科醫生也開始使用其他種類的腦刺激療法,如重複經顱磁刺激及經顱直流電刺激。重複經顱磁刺激利用線圈產生電磁脈衝,在左腦前額葉表面位置造成電流,刺激腦部使其活動回復正常之餘,又不會造成抽搐,患者亦無需進行麻醉。患者一般需一星期接受治療五次,約四至六星期可完成整個療程。
較新的經顱直流電刺激,是通過貼在頭皮上的電極傳遞微弱電流(0.5-2毫安)至大腦表層。它不會造成抽搐,而是透過改變腦源性神經營養因子、大腦血液流和代謝等來改善情緒。最新的數據顯示它的療效可能和抗抑鬱藥及重複經顱磁刺激相若。

淘寶貨得唔得架

我無路行
食了7年藥仍然想自殺
本身食左個月藥終於半夜唔會醒 唔會發惡夢
結果今個禮拜又開始黎料
好波
咁就一世
認證: 目前經顱磁刺激技術得到了廣泛的使用,國內的經顱磁刺激技術達到世界先進水平,可以有效治療焦慮症、抑鬱症、睡眠障礙、強迫症、躁狂症、創傷後應激障礙(PTSD) 、帕金森病、老年性痴呆、精神分裂症(陰性症狀)等心理疾病,其中對抑鬱症的治療在美國已經通過FDA的認證,治癒率為20%,治療有效率可以高達100%。
經顱磁治療是一種無創、無痛的治療,其具有無痛苦、易接受的特點,磁刺激可以直接作用在腦細胞和腦血管上,以改變細胞膜的通透性,改善細胞活性和微循環,加速腦神經功能的恢復,改善睡眠,減少癲癇發作及異常放電,
經顱磁的磁信號可以無衰減地透過顱骨而刺激到大腦神經, 1、快速修復損傷的腦細胞
2、激發神經自身保護機制
3、明顯改善腦部供血供氧
4、有效改善腦損傷引起的相關症狀。
根據去年發表的一份研究報告,約十分一的本地成人人口患有抑鬱症或混合性焦慮抑鬱障礙。現時抑鬱症的主流療法為藥物治療及心理治療,但部份患者不能適應服用抗抑鬱藥後的副作用,而廣泛使用心理治療又需要有充足數目的治療師,而且兩種療法對病情嚴重的患者未必能即時見效。因此,精神科醫生亦使用腦刺激療法來治療患者的抑鬱情緒。
第一種腦刺激療法是使用多年的腦電盪治療。不少臨床研究指出腦電盪治療可迅速改善抑鬱症患者病情,對病情嚴重、有自殺傾向的患者尤其適用。腦電盪治療是以電流通過患者腦部,造成身體抽搐。治療時患者需接受全身麻醉,並由麻醉科醫生緊密觀察。患者每隔三至四天接受治療一次,整個療程由兩、三次至十多次不等。
近年精神科醫生也開始使用其他種類的腦刺激療法,如重複經顱磁刺激及經顱直流電刺激。重複經顱磁刺激利用線圈產生電磁脈衝,在左腦前額葉表面位置造成電流,刺激腦部使其活動回復正常之餘,又不會造成抽搐,患者亦無需進行麻醉。患者一般需一星期接受治療五次,約四至六星期可完成整個療程。
較新的經顱直流電刺激,是通過貼在頭皮上的電極傳遞微弱電流(0.5-2毫安)至大腦表層。它不會造成抽搐,而是透過改變腦源性神經營養因子、大腦血液流和代謝等來改善情緒。最新的數據顯示它的療效可能和抗抑鬱藥及重複經顱磁刺激相若。

淘寶貨得唔得架

我無路行
食了7年藥仍然想自殺

抑鬱?
腳毛絲, 快d 裝tg 啦, 好多人入左了

我依家電話未收到驗證碼 要聽日先

你聽日返黎啦
你好似啱啱去無幾耐
但中國的會爆炸

淘寶貨得唔得架

我無路行
食了7年藥仍然想自殺

抑鬱?

本身食左個月藥終於半夜唔會醒 唔會發惡夢
結果今個禮拜又開始黎料
好波
咁就一世

個半月 未必一世既 最緊要唔好自己斷藥
之前睇新聞 有醫生話可以用打針做藥物治療 咁樣就可以避免個病人自己停藥 同埋副作用都會少啲

你聽日返黎啦
你好似啱啱去無幾耐

我去四日三夜
依家按緊摩 超舒服

個trip去成點

你聽日返黎啦
你好似啱啱去無幾耐

我去四日三夜
依家按緊摩 超舒服

平唔平?
我都想得閒去按下
之前睇新聞 有醫生話可以用打針做藥物治療 咁樣就可以避免個病人自己停藥 同埋副作用都會少啲

但打針都好痛

你聽日返黎啦
你好似啱啱去無幾耐

我去四日三夜
依家按緊摩 超舒服

個trip去成點

幾開心冇咩亂諗野
食左好多野

唔知你會肥幾多kg呢
好靜
有冇人食藥食左幾年 食到好肥 然後身邊既朋友話自己肥咗好撚多時好憎自己 食緊情緒穩定劑
有冇人食藥食左幾年 食到好肥 然後身邊既朋友話自己肥咗好撚多時好憎自己 食緊情緒穩定劑

有冇同醫生傾過隻藥會食到你咁?
之前有巴打些牙過腦磁激
好似幾神

但淘寶...
之前有巴打些牙過腦磁激
好似幾神

但淘寶...

會爆炸

btw聽日去拎淘寶
之前有巴打些牙過腦磁激
好似幾神

但淘寶...

會爆炸

btw聽日去拎淘寶

我都有淘寶 但電器真係...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞