召集所有精神病情緒病患者(12)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
點解成日無人, 多唔多人有tg, 真係想大家傾下閒計
https://t.me/Janetong

係咪可以開group架
唔識用tg

應該可以, 不過多人先啦, 你照add 左我先都得

ok啊
有個照應

係咪可以開group架
唔識用tg

咁我遲d先dl tg

等我仲等你add

係咪可以開group架
唔識用tg

ok啊
有個照應

見係呢到主要係放負, TG 係想傾下閒計用, 同埋有D 唔想係到公開講先係GP 傾啦, 呢度大家都要努力推下, 放下負能量
https://t.me/joinchat/AAAAAEJJ9175jGAy5kI1Jw
Tg group link

麻煩之後開新post 既加埋條link
我硬係覺得自己係焦慮症多過思覺失調,就算我心情好去打波,都會有不明不調感 頭緊心跳快令我緊張再緊張 惡性循環
個次入院係panic attack我唔識野表現到再驚
因為焦慮令我人際上都唔好,所以有抑鬱成日悶悶不樂咁

之前有食sertraline + 維思通,前者有一定抗焦慮成份,又醫到下強迫症抑鬱,可能因為咁醫生覺得用岩藥
如果用左焦慮藥唔知我會唔會一早好左呢

焦慮症係咪無時無刻都焦慮,可以冇原因,除左咁我真係解釋唔到點解肌肉不停跳 個人點都鬆唔撚到
糖絲好似好左好多
我硬係覺得自己係焦慮症多過思覺失調,就算我心情好去打波,都會有不明不調感 頭緊心跳快令我緊張再緊張 惡性循環

之前有食sertraline + 維思通,前者有一定抗焦慮成份,又醫到下強迫症抑鬱,可能因為咁醫生覺得用岩藥

焦慮症係咪無時無刻都焦慮,可以冇原因,除左咁我真係解釋唔到點解肌肉不停跳 個人點都鬆唔撚到

不如你睇多個醫生幫你分析下
糖絲好似好左好多

因為食左藥
其實今日突然食返deanxit 都有d 唔慣, 非常想訓同埋wing wing 地, 而家仲要新舊藥一齊食, 斷藥要慢慢, 搞到兩隻藥同時call 我訓覺

會試下睇私家,可能睇下你果個周xx

你住邊區?好似話梁佩x 都好, 唔記得全名tim, 不過我遠, 睇唔到佢
腳毛絲, 快d 裝tg 啦, 好多人入左了

你住邊區?好似話梁佩x 都好, 唔記得全名tim, 不過我遠, 睇唔到佢

budget okay既不妨睇多一兩個攞多個意見?
梁佩瑤就仁安既 有巴絲介紹其他人喺金鐘中環都有 睇你近邊度
淘寶買了個 顱磁刺激器
腳毛絲, 快d 裝tg 啦, 好多人入左了

我依家電話未收到驗證碼 要聽日先

淘寶買了個 顱磁刺激器

有咩用
淘寶買了個 顱磁刺激器

香港大學李嘉誠醫學院精神醫學系臨床副教授
根據去年發表的一份研究報告,約十分一的本地成人人口患有抑鬱症或混合性焦慮抑鬱障礙。現時抑鬱症的主流療法為藥物治療及心理治療,但部份患者不能適應服用抗抑鬱藥後的副作用,而廣泛使用心理治療又需要有充足數目的治療師,而且兩種療法對病情嚴重的患者未必能即時見效。因此,精神科醫生亦使用腦刺激療法來治療患者的抑鬱情緒。
第一種腦刺激療法是使用多年的腦電盪治療。不少臨床研究指出腦電盪治療可迅速改善抑鬱症患者病情,對病情嚴重、有自殺傾向的患者尤其適用。腦電盪治療是以電流通過患者腦部,造成身體抽搐。治療時患者需接受全身麻醉,並由麻醉科醫生緊密觀察。患者每隔三至四天接受治療一次,整個療程由兩、三次至十多次不等。
近年精神科醫生也開始使用其他種類的腦刺激療法,如重複經顱磁刺激及經顱直流電刺激。重複經顱磁刺激利用線圈產生電磁脈衝,在左腦前額葉表面位置造成電流,刺激腦部使其活動回復正常之餘,又不會造成抽搐,患者亦無需進行麻醉。患者一般需一星期接受治療五次,約四至六星期可完成整個療程。
較新的經顱直流電刺激,是通過貼在頭皮上的電極傳遞微弱電流(0.5-2毫安)至大腦表層。它不會造成抽搐,而是透過改變腦源性神經營養因子、大腦血液流和代謝等來改善情緒。最新的數據顯示它的療效可能和抗抑鬱藥及重複經顱磁刺激相若。
香港大學李嘉誠醫學院精神醫學系臨床副教授
根據去年發表的一份研究報告,約十分一的本地成人人口患有抑鬱症或混合性焦慮抑鬱障礙。現時抑鬱症的主流療法為藥物治療及心理治療,但部份患者不能適應服用抗抑鬱藥後的副作用,而廣泛使用心理治療又需要有充足數目的治療師,而且兩種療法對病情嚴重的患者未必能即時見效。因此,精神科醫生亦使用腦刺激療法來治療患者的抑鬱情緒。
第一種腦刺激療法是使用多年的腦電盪治療。不少臨床研究指出腦電盪治療可迅速改善抑鬱症患者病情,對病情嚴重、有自殺傾向的患者尤其適用。腦電盪治療是以電流通過患者腦部,造成身體抽搐。治療時患者需接受全身麻醉,並由麻醉科醫生緊密觀察。患者每隔三至四天接受治療一次,整個療程由兩、三次至十多次不等。
近年精神科醫生也開始使用其他種類的腦刺激療法,如重複經顱磁刺激及經顱直流電刺激。重複經顱磁刺激利用線圈產生電磁脈衝,在左腦前額葉表面位置造成電流,刺激腦部使其活動回復正常之餘,又不會造成抽搐,患者亦無需進行麻醉。患者一般需一星期接受治療五次,約四至六星期可完成整個療程。
較新的經顱直流電刺激,是通過貼在頭皮上的電極傳遞微弱電流(0.5-2毫安)至大腦表層。它不會造成抽搐,而是透過改變腦源性神經營養因子、大腦血液流和代謝等來改善情緒。最新的數據顯示它的療效可能和抗抑鬱藥及重複經顱磁刺激相若。

淘寶貨得唔得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞