VW 車友吹水區 (5)

732 回覆
0 Like 3 Dislike
1波轉2波係有小小
係正常 只要上到2波 之後就唔會點chok

Push push
紅色!唔行得wor

副水箱有水?
Same不過已經冇理好耐
整車師傅check過都話冇事
只要水溫唔過90就得
一切正常㗎
我應該都着咗呢盞燈成年
車房都check 唔到壞咩咁搞笑?
DSG新手想知大家平時會點揸副乾7?

宜家喺街多燈位會啪S波 塞車會入M1 停車會踩實brake等離合同engine完全斷開 但都仲係未改到慢車會印住brake呢個壞習慣想問吓咁多位仲有無咩tips俾到我
我都唔知自己岩唔岩 我都係上網睇

燈位轉n波 踩break, 起步轉d波 慢慢印少少油 上二波先大腳踩

落斜就s波
想問大家maintain一架七代之後嘅Golf難唔難?我準備考完車買架二手車,驚德國車比較難保養同埋維修貴?
有水
我懷疑係副水箱個sensor 壞撚左
1.4 唔難, 整都係有限錢, 最貴都係波腦
似係
不過唔影響駕駛就算
反正下年都諗住換車
平時用開autohold
停燈位踩一踩brake著左autohold,keep住D波就算
起步就輕腳印一印,再俾油去,架車就會順好多
塞車慢溜就拍去用加減波
落斜視乎情況,有時用加減波拖波用engine brake控制車速
我平時市區全S波 燈位S波起步 塞車用M1/2/3
高速全D波

停車無踩brake 因為S波升波條件高 電腦唔會overload
燈位轉唔轉n波呢樣野連登大辯論過好多次
利申:唔轉
dsg dual clutch唔係torque converter 自動波
結構上可以當係兩set棍波波箱
而棍波燈位通常都入N
所以其實應該ok嘅

想請教下巴打們

7R原裝 過親坑位會一野扽左下 聽聲似係條呔撞左上輪拱咁 係咪避震問題

最近有次行高速扽到有條鈴淆埋
市區燈位塞車都係長用s波+auto hold
不過有時輕印起步有小小chok
仲未好控制到點樣smooth d
利申 濕7新手
本身M/S/D係架車靜止情況下個clutch都自己離開咗,根本唔需要入N波咁多餘如果個clutch一直埋緊就唔係750/800轉啦
我自己會轉燈踩brake再熄咗auto hold,比油走得
有無ching試過冷氣一開會有雪雪聲?

之前一直都有同冷氣唔係好凍(以為歐洲車係咁),後尾車房幫我加左雪種又無事

而家過左幾個月,冷氣又好似唔夠凍,同埋開ac又有雪雪聲,會唔會係壞冷氣泵?
請問各位師兄6代半 P波轉入其他波會有咔一聲通常係有咩問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞