VW 車友吹水區 (5)

732 回覆
0 Like 3 Dislike
如果買,除左check波箱有冇咩要注意
落訂前搵人驗車先!
2000幾零件,都唔平
咁多位師兄師姐好
我依家都睇緊二手golf
目前aim緊280 tsi 或者8代etsi
不過盤又唔算好多
其他係咪放寬少少個range睇埋舊少少既GT都無傷大雅呢?
同埋好好奇有冇8代etsi車主心得
8代本身已經少人出
新手剛揸GTI,駕駛上睇咗好多片同文章都唔太明,有無巴打可以分享下

1.起步唔可以大腳油,咁要唔要等佢溜咗少少先開始慢慢踩油門?
2.上斜唔可以大腳油,咁斜路起步嘅正確步驟係點
3.塞車或者多紅綠燈要用S mode同用M mode有咩分別?
4.慢溜時,手動咗一波,咁唔比油由佢溜有無問題?
5. 停車正確步驟係N>手制>P,定係直接手制>P?

問題有啲多,sorry
GTI係濕DSG,其實唔駛咁驚,停車場、塞車用M波唔比佢跳上跳落,keep住換波箱油有排玩
我自己用乾DSG,塞車、車場都係用M波。
起步我未慣Auto Brake,鬆手掣後溜前,定腳比油走。
停車我係先Hand Brake,再推到P波
感謝巴打分享
想問t roc二手抵唔抵玩
啲價錢都幾吸引
KN 嘅可清洗cabin filter好唔好?
定用MANN每半年換一塊乾手淨腳算?
我都係揸GTI
1.我通常錫車啲揸,我係會踩油起步慢慢踩
2. 鬆brake,慢慢踩,其實同平路起步無咩分別
3.呢兩個mode係防止波段不停上落,我自己揸車通常用m mode,我鐘意幾時轉波就幾時轉
4.無問題
5.我習慣停定左,推去p波再手掣
我用緊K&n高流量風隔,感覺同普通風隔唔算相差得大
咁我買MANN PM2.5 filter算,半年換一塊乾手淨腳
其實都係架,我就係比人水左買k&n,但感覺唔算差好遠
一口氣買五塊仲好平,1000蚊就得
係架😂
感謝巴打分享 努力練習M mode中
有冇ID4用家分享下架車有冇鑊味
見好多人話唔值
部sharan隻電敞門鎖車果陣開左就閂唔實,
unlock左部車開門就冇問題
我乾DSG 所有情況全M 波,停車係先手制,空波再P波,停車起步等多啲距離先比多啲油去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞