VW 車友吹水區 (5)

789 回覆
0 Like 3 Dislike
我都1.4 MK7 140k 但team legend 話架車已經進入突然死亡狀態
即係可能會壞D大野, 整黎都廢時
波腦 凍coil Cam帶 冷氣泵 都換過
計正你都換過晒d貴價野,應該可以玩多40K?
揸緊1.4 golf 7.5覺得條原裝避震好硬
有啲想搞搞佢
1.4 原裝已經唔硬
香港Golf MK7個Apple CarPlay enable真係易個借火,一張SD card就得。

若果要清enable carplay後個code就要駁obd
原廠好似收3k定5k,都痴撚線
我7.5 update 車機個firmware好彩咩code都無
同埋想講obd 真係好有用,有咩壞一scan就知,唔駛估估下
條key本身都過千蚊
係喎,每兩星期都scan一次
師兄 求教學
差 波箱 ABS泵 未壞
暫時架車精神幾好既
Android Auto呢?
Apple咁大咬
你要check個機頭行邊個version,再搵返個activator抄落sd card,再喺機頭襟firmware update,禮成
係唔係全部mk7都得?
VW 車友吹水區 (4)
https://lih.kg/yRBzxKX

This!
香港整車人工貴, 舊車去到呢個位唔上唔落

touchwood 如果壞換返差唔多級數, 新個架唔係跟開又唔知幾時有野壞,

換車唔upgrade 靚d 又好無謂

一係拎多d 錢升級, 如果本身滿意架車不如整返繼續揸好過, d 野跟開跟熟
但vw車進入10年車之後, d件都開始老化
會愈來愈多小問題, 車頂, 膠件依d
接受到自己diy 買件就應該問題不大既
渣緊14年polo 後座唔係太好坐 其他都好滿意 細車一部慳油 so far 剩係壞過abs 同漏雪種
我想問下,雪種係咩味?
今朝著車頭果20秒,冷氣味有d怪,好似有d電油味咁,我5月頭先換完冷氣filter,我諗緊係唔係開始漏雪種
近排新手上路出咗架golf 7 gt, 手多換咗車匙粒電, 依家map 返唔返條key 用唔到keyless function , 有冇巴打試過知點map 返條key
之前試過有部車漏雪種
舊公司部分體式都試過漏雪種要未換機前要不斷打雪種頂住先
都好似唔覺會有味

正常都係銅喉接駁位嗰度慢慢滲走
如果漏到會聞到有味應該漏得好誇張?
可能打夠磅數都可以幾日漏到冇曬嗰隻
應該唔會架喎...會唔會拆多咗其他嘢出嚟
終於劏部golf 7, 多謝4年嚟嘅照顧🥲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞