VW 車友吹水區 (5)

779 回覆
0 Like 3 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=VjuvhGGsPRg

英國已經有8.5 GTI,錦蟲會唔會無視索性唔入,定出年年頭先出?
乾七唔好搞波腦油
一搞死硬
巴打我2015係咪都算尾期?同埋你平時如果塞車會唔會用手動+-波?
我自己就唔會
我都無但聽人講塞車用手動+-波會無咁傷個DSG波腦。但唔知呢個係咪針對前期啲GOLF容易壞波腦先會咁樣講
每次轉波=波腦溫度升
頻密轉波 (例如塞車1波2波跳黎跳去) = 波腦溫度升升升
有機會導致過熱 --> 燒

所以如果慢溜 / 塞車, 轉手動1波啦

MK6個Logic係轉得好密, 塞車/慢溜好易出事
MK7個logic聰明左, 唔會咁頻密地1波同2波跳黎跳去, 所以比MK6 耐用好多
而1.4 係乾7波箱,
散熱會比濕式波箱來得差

所以...唔好買1.4 MK6 , 2.0 GTI 就可以
要揸1.4 請買MK7打後
反正都係揸多一年
仲行得走得就算
多謝巴打熱心解答
Btw,點樣轉手動1波?同埋轉咗係咪會好似棍波車咁揸?
利申: 自動波牌,未揸過棍波
1.4 mk7有無濕式波箱?係咪唔多?見好多都係乾式波箱
只係將碌波棍向左推一下, 變+- mode
1.4 全乾
MK7 無咩問題, 你可能擔心會燒波腦
但其實波腦都係9000-16000 不等,
揸夠兩年, 油錢都慳得返一個新波腦

(非打手, 本人現無持有1.4 車)
之前聽人話係架車1.4濕式波箱,原來係假
原來1.4係全乾式
咁揸落有咩分別?會唔會要自己轉波
我知我個問題好撚on9
我揸咗兩年而家先知
無錯,1.4係全乾
我喺車場都用M mode,有時出車場聽到轉數高先自己跳返落去D mode
今日見到部水泥灰MK8 GTI,好撚靚
M波要自己加減轉波,可以去工業邨搵d少車嘅路面熟習一下先。

另外D波可以推落一下,轉S波,引擎轉數會高一截先轉波,塞車同上落斜路果時幾好用
sharan 有1.4,sharan唔係全濕色咩?
真心希望錦蟲會返8.5R
雖然呢啲d車而家唔賣得
機會應該都好渺茫
冇r都畀俾部gti cs嚟啦
錦蟲好似都唔想做VW咁,但最近又咬埋商用車代理做
咁其實係咪塞車直接用S波就得M波都慳翻
基本上長期市區都S波
個加減波冇用好耐
長期S波會唔會食油啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞