VW 車友吹水區 (5)

732 回覆
0 Like 3 Dislike
mk6 gti 2.0渣左2年幾了 原裝無改
2字牌 上一手渣左幾個月無乜點汁就放左比我
再上一手係新界出九龍多(姐係多係highway多的錶數)
e家11.5萬公里左右 (我渣左2萬幾)

一買返黎唔識搵車房 (除左abs pump整得好之外全部都係要翻手)
之後搵左一間認真肯同我汁既先無事
換過幾次abs sensor
車頭燈
汽油味問題 (汁左大概8k到 拆到好深換哂d膠同重新整過點火coil個位)
碳罐
頭碌軑 x2條
冷氣pump

暫時渣落都仲係好開心
就係有燒偈油問題 (行左2000到就要keep住+1L)
長期袋住罐偈油係車尾
1個月fill返1次咁
之前3000km換一次 e家就6000先換算 反正都係加d新

4月驗車 應該換埋波箱油+偈油+break皮一次過
唔知仲捱到幾耐
想換車但又同價位真係搵唔到咁好渣
同埋啤鈴都開始響 要換埋
慶幸係波箱波腦同副偈都無事
但積炭果d無搞過(平時highway 90% keep 2~3000轉)
巴打錯晒

7代 (7.5代)
Tsi (230) 122ps 200mn
有 trendline 布櫈, 軚盤冇制, 15吋鈴
comfortline 皮櫈, 有軚盤制, 16吋鈴

GT (280) 140ps 250mn
有exhaust cam val 馬力大少少, 主要扭力大50mn 起步大力d
鈴17吋, 車機有藍牙, 有drive mode 揀, 司機位有電櫈, 有HID 頭燈

再上GTI 同R 就2.0 EA888 偈, 完全第2套powerchain

GT 抵屌好多, 但都市傳說gt 壞波腦多過tsi
仲有個叫R line version
馬力扭力同GT一樣
不過外觀有R-Line包圍,GTI頂置擾流
軚盤又靚仔啲,張凳有Rline字
7代既話會變做GTI尾燈
R line version 好少放盤上年買車時唔見,買完先識有R line version, 真係靚仔好多
真係少盤咁岩上年搵到架
依家爽揸緊
開心
有冇ching試過響咹變聲忽然變得好細聲
爽皮
普通TSI 個頭泵把有d 薯,迫住要搵d 頭唇加落去
係 個樣睇落去惡返少少 冇咁圓潤https://na.cx/i/f7Ps1GG.jpg
Gti 係唔係冇咁易壞
八代好揸嗎?
淨係講波腦GTI 一定冇咁易壞
但GTI 大機漏油/ 食偈油/ 漏水, 養起上黎一定貴d
揸落GTI 一定正d
各有取捨
我都想買
但一見無電摺鏡即刻縮左
油耗如何
我依家揸polo1.2tsi好慳油,驚golf8代食油d
GTI副EA888成日有問題,都煩
係波箱好d
電摺換parts幾錢?
真心想買,8代個內籠真係幾好
不過又想等8.5代,唔知香港出唔出
lm
反而有啲興趣買T-roc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞