VW 車友吹水區 (5)

732 回覆
0 Like 3 Dislike
天氣熱開盡冷氣j轉數都會升
我係開冷氣通常就正常800
但關冷氣個下就上1000-1200
點解咁
如果你關冷氣會唔會升轉?
揸一排都係咁換間車房reset 個蝴蝶掩

有機會係開冷氣有負荷拉低左轉數

怠速, 入P/N波都係咁, 穩定地高左可能都係入風計唔岩數

正常就快鬆晒brake, 個clutch咬先會升1100左右
呢排成日落雨 小弟架mk6 tsi尾箱濕濕地,有冇邊個位係通病位
平時你關冷氣個怠速轉數唔會升?
似係去水位塞咗
遲幾日留意下
換車頭玻璃,你地會換原廠、OEM定副廠?

頭先開車就出fault
仲有行軚勁重,R波後車cam 唔著
我上網睇話多數電池出事,所以行軚就重
如果我唔理照開車,行幾分鐘就fault 就無咗,後cam 又著返無事,行軚正常返,熄車停耐咗又會出返fault
想問有冇人試過,著車唔慢,其舊電係varta藍色,上年6月換完,7.5golf 1.4tsi
呢幾盞燈已經見過好多次
壞abs都會係咁
14萬!

有無錶度下舊電幾多V?會唔會係ABS sensor?不過R波著唔到車cam又唔太似abs sensor問題
問緊人借錶度下夠唔夠12v
但壞sensor 會行行下好返咩
我以為係無電,行車之後幫舊電差返起就無fault
一開始會
但之後就真係壞
所以我買咗OBDEleven
唔想壞,希望係舊電問題
不過ABS Sensor係消耗品黎,若果14萬都未換過,賺撚晒,一口氣換晒四粒算啦
$1300-$1500四粒,連工包原廠料,同舊電差唔多
尾箱多數尾門電線個膠套

裝車cam 都有機會整爛

再唔係就check 一圈尾門d 膠邊
abs sensor, TB好平幾十蚊,香港自己買料200一粒

扭一粒螺絲,但後碌一定要爬車底換
問咗千二蚊換4粒,換完無事就好了
壞abs sensor 會冇晒park sensor同cam, auto hold, 轉向輔助,好on9
所謂"一汽大眾"都唔知真定假,用返歐洲廠/原廠會穩陣d
連後cam都停埋就真係on9 d
abs sensor 呢d 野無為晒錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞