VW 車友吹水區 (5)

966 回覆
0 Like 5 Dislike
兩架試坐過未?手數?咪數?
2年差2萬都合理,16年車已經要驗,18年車出年先第一次驗,好彩嘅話,去到年中打後先驗,都係返到

揸就應該無車主、車行比揸,特別係P牌..I know that feel
睇左16年,5萬咪,個車主好錫車,保養得好好,應該買佢了
我都睇緊sportvan 其實同golf 係油耗上
或者其他配置上 會唔會差好多
如果用gt tsi同CC數嘅嚟比較

我見介紹就係同SUV同房車之間嘅size 比golf大啲啲

我見15年後嘅golf 仲貴過sportvan
用撥片玩
唔止啲啲
有fd買咗部2015年sportsvan
後排同尾箱大到傻
但facelift後就無再出新
日本都有MK8.5

https://www.volkswagen.co.jp/ja/configurator.html?---=%7B%22configuration-step-navigation-service%22%3A%22%2F%3FconfigStep%3D%257B%2522context%2522%253A%2522mofa-standalone%2522%252C%2522selectedStep%2522%253A%2522carline%2522%257D%22%7D

非R-Line下嘅top model,有driver assist:
概算見積り価格(消費税込)

5,361,170 円 5,361,170 円
車両現金販売価格

5,086,000 円 5,086,000 円
車両本体価格

4,437,000 円 4,437,000 円
メーカーオプション

649,000 円 649,000 円
ディーラーオプション

0 円 0 円
サービスプログラム

0 円 0 円
税金・諸経費合計

275,170 円 275,170 円
登録諸費用(参考価格)

63,000 円 63,000 円
リサイクル料金

13,580 円 13,580 円
税金・保険料

198,590 円 198,590 円
自動車税

12,700 円 12,700 円
自動車重量税(参考価格)

36,900 円 36,900 円
自賠責保険料

24,190 円 24,190 円
環境性能割

124,800 円 124,800 円
総額

5,361,170 円
正正常常一定唔算迫,都要睇你同咩車比
點解係2手市場咁小盤放golf 7.5代
真係估唔到只係1500cc,爬清水灣道長命斜都好好力,係more than enough果隻好力
由坑口用清水灣道爬上科大,再落西貢 U turn,再爬返上去,落返清水灣,上兩段長命斜都唔駛地板油都已經可以貼住speed limit。

DSG真係好玩,若果襟玩d就好正
1500cc 車嚟講
Golf係好好力好好揸
又好軑,Body Roll又唔會話好勁,原廠懸掛設定都合理。

係兩塊側鏡同中鏡可以大返d就好,中鏡我仲可以加塊,但側鏡有時發覺唔夠睇
師兄可以淘塊細細地既圓鏡仔痴上去
主要係泊車果時睇唔到地下白線
倒後鏡粒掣扭去L
左鏡會喺R 波時自動向下
揸緊golf 有無人覺得望左鏡比較辛苦
洗唔洗搵方法加大塊鏡
係,但都唔太夠睇
我都咁覺得,加大塊中鏡好好多,睇多咗唔少野

但左右鏡就無計,一係加盲點偵測,但要拆尾bumper同拉線,零件唔貴,人工貴
呢個問題有時都幾煩
泊車個頭要gut嚟gut去睇位
係呀,有時真係要low底隻窗睇
其實我都有諗過加多4粒slide sensor,原本只有頭尾4粒,佢個Park Assist加多前後各2粒做側面sensor,但唔enable佢個park assist,但香港加應該天價

淘咗呢嚿嘢 泊車勁好睇位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞