VW 車友吹水區 (5)

779 回覆
0 Like 3 Dislike

我長期山路
13-14km/L
果然都係雙面刃
S波要練,我都仲練緊,例如燈口收慢,用D/E波會溜過去,但S波會有d好似engine brake咁勒住你,因為引擎轉數高咗唔少
我由P牌開始一直揸S波 廢時壞波腦

而家覺得d波部車好唔去 好唔perform
無框車窗係會差小小 但唔至於嘈
換條靜呔又會再靜啲
一手買新車嘅話好似可以option 前坐雙層隔音玻璃
但好似好少有人會訂或者分享裝咗差幾遠
你想裝既我都想知會唔會差好遠
上架揸日本車仔 覺得操控好好多 底盤穩好多
揸高速無哂個啲好似漂漂下既感覺
唔錯
有小朋友係咪都係揀返Tiguan 好d
我見你2件
Tiguan啦 想快咪買R
旅行車有冇睇過 arteon shooting break同golf variant 都可以睇下
應該head room會好過fastback版arteon
利申 fastback版車主
Why?
你覺得大概幾多公里換一次好?宜家咪數大概31k 6年車係咪應該換換佢?
雖然唔係揸golf但都係濕鳩DQ200用家想睇下大家點保養呢舊麻煩嘢
我覺得40k~

不過六年換都差唔多

等今年年檢/下年年檢順便換?
我都唔係golf
係a3
其實我覺得s波行車真係唔太舒服 低波一鬆油門就會好chok咁 所以如果要車人我都係直接D波算

不過塞車同喺車場就一定會入M1
大家都係A3手足
你部車揸咗幾耐 有無話換過啲咩可以俾定心理準備我
暫時touchwood揸咗5k咪好似都幾精神 希望佢可以生生性性 認真VAG啲車真係幾好揸幾舒服
我個部二手 2015年車 自己揸咗10k

個start stop停車熄引擎後有時 開唔翻
要熄車再開過個
Check車揾唔到原因
頂唔順直接改default電腦長熄個start stop

So far未見其他問題
熄鳩個start stop啦,我第一次start stop起步,大腳咗,差d篤到前面26,屌那星

我係P牌仔,右腳未好熟
平時我都係D/E波,不過連續上落斜就S波,架車會比較好收好踩d
Start stop真係智障發明
油又省唔到幾多 起步又chok
都on99
咁先迫到我買obd野cut鳩佢,當堂成個人放鬆晒
我剛剛google先知大陸叫cc,然後新款facelifted好靚好靚
今日見到部灰ID4,都係Golf靚太多
講開波箱,我而家每次著車,都著Eco mode,個波箱會變E1/234咁樣去,我覺得起步會再舒服d,由1去2果下好滑
2024有新facelift? 唔係話收皮要用id7取代咩
22年新款囉

係幾型仔 可惜香港無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞