VW 車友吹水區 (5)

732 回覆
0 Like 3 Dislike
已pm了
有冇人試過著左defect break servo
係咪就咁去車房換break鼓就得
大約幾錢到?
有冇巴打Golf7 GT 上左Stage 1,
上完係咪應該換靚皮穩陣?
ching 上左?感覺如何
仲諗緊
但問過上左既人話慳左油同幾有力(當然唔好諗住同GTI比)
諗緊到時如果自己上左,
係咪應該換ebc紅皮加鋼喉定直上R鮑
btw 裝左xlr可以呃下自己幾開心下
想問下各位師兄點樣分到golf嘅不同車款
舉個例子有人上網賣 2017年1.4 230 TSI
以我淺薄嘅理解1.4姐係cc 230係馬力 TSI係engine

但我連維基百科都睇埋都睇唔到啲車係以咩準則分類 同年份一樣係Mk7有啲係230 有啲係280馬力 突然又走個match版trendline等等 無得好簡單咁對比到
想知大家會點樣target某一個車款上網睇review (特別外國網嘅review)
230 280唔係馬力匹數嚟 純粹係個名
Mk7 GTI (2.0 Turbo)都冇230匹
有冇人揸8AT Golf 唔知香港有冇出
唔想壞波箱又想揸VAG
見萬零美幾抵
我都係GT, 有諗過上
但俾人話1.4唔好搞咁多野
ching 諗住搵邊間搞?
各位大佬
我golf gt 7.5,7年車,行左近6萬
N波入D波起步
變左慢溜(非斜路),慢過平時D波放brake,可能得2-3km/hr
之後比油冇反應,變左比空油咁
我熄車再入D波都係唔得
之後入N波再入M波,入左2次終於比油有反應
我再轉返D波繼續行,之後一路都冇事,正常停車開車
會係電腦問題定波箱問題?定係其他問題?
最驚呢啲
馬拉有
但睇就YouTube 話無DSG咁好揸
點到好過Jazz CVT
踩落去要呆一陣先有力到
揸市區多 廢事DSG
想感受下歐洲車既操控
咁知唔知係咩問題
買左咁耐第一次係咁樣
唔似係波箱問題,佢係入到波,係比油變左空油咁
離合器片磨損
波箱電腦出事,唔知你轉咗波
之前試過一撻匙直接R波,放哂手制brake都唔郁
自此我會比佢run 30秒先郁車
不過波腦都係壞壞地,依家等劏
換波腦唔係好平咩
要2萬
八代golf都出咗facelift
唔知香港仲會唔會入R, 雖然都知香港已經唔興揸呢d車
我淨係知R 8代變咗真四驅
唔再係頭碌假四驅不過代理都冇入
Id4個價位著係令人卻步
頂唔順id4果d黑色膠件
同掃把佬一樣d新款用埋d爛鬼貨van黑色膠件
如果佢係id5咁全車都係噴油好睇好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞