澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
但如果你係workforce 最易 門檻最底 最穩陣宜家應該係482
5月入學
2026年8月應該未拎到証書嘛?
我28歲,啱啱先拎到485,喺Sydney,係咪冇影響???澳洲移民政策係咁改,依家好淆底
Stream A 係咪一定要兩年?
拎左485應該ok
你28歲 揸緊485 有咩驚 我over 30 前幾日先apply 485,body check都未做 就真係淆底啦
我4年之後先可以申請pr
好撚驚移民局到時又改口,始終澳洲政府有前科
巴打加油搵到工未???
理論上就應該唔會郁hkstream 嘅
實際情況就係肉隨砧板上見步行步
我25歲準備拎500
其實唔難睇到澳洲想要嘅係真人才/ 幫到建設澳洲嘅direct workforce
如果你係後生嘅其實唔洗驚 好明顯澳洲係target緊d年輕嘅專業人士 擺到明留條路俾你行
當然啦如果你係有返d年紀嘅專業人士 澳洲都歡迎 但你真係要proof到你夠專業(point test) 或者係direct workforce (482/186)

雖然佢一刀切咁做係好on9 但立於澳洲利益立場同長遠黎睇絕對係好事
收嘅係起碼係澳洲有能力搵食幫到澳洲發展嘅人 並唔係過黎等退休嘅auntie uncle(冇問題嘅 如果你真係想過黎退休又唔想做 你帶夠錢過黎就得)

雖然全世界都係咁搶人才 但宜家澳洲就係同你講 你唔係人才你冇potential我就唔7要
唔係搶人才 係淨係吸納人才
佢唔可以亂改已經手持簽證人嘅條件㗎,會俾人司法覆核
我諗最重要係配額有無大改
186 direct entry 同482 差別係啲咩呢
請問大家
我朋友43歲,前3年畢業,已羅485,下年7月可以申請189/191
請問佢係新政策下,有冇影響
暫時冇
照睇就無
最緊要PTE呢個英文能力評核試會唔會取消先
186要僱主擔保 但直接永居
通常偏遠地區先會肯擔保

482普通工簽 唔係永居
但做夠一定年期可以申請轉
係要overall 6.5 定全部細分6.5 up?
又唔係一次過交晒
當你讀左一個sem都係10萬蚊
Skilled 189 下年consultation 之後會改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞