澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
有名你睇廢老
澳洲移民group:

今天各香港人團體及代表與新政策下的Liaisons Officer 網上會面, 對方提到以下內容:

1. 新政策將適用於HK Stream, 但當局有可能引入一些豁免。 而最終有否豁免、內容及方式, 現在還沒定案, 會繼續聽取意見;
2. 新政策不會現在立即實行, 當局打算在 2024年7月1日實施;
3. 2024年7月1日只是新政策的目標落實日期, 就申請畢業/讀書簽證 (或入學) 的具體cut-off day, 仍有待安排;
4. 新政策不旨在削弱HK Stream, 本來HK Stream下, 畢業簽證自動延至5年的安排會繼續適用;
5. 當局在會上未回應新政策需否立法, 及立法時間表;
6. 當局打算舉辦公眾資訊/諮詢環節, 將在下星期公布內容.

Ted Hui
(Info as at 12 December 2023)
*Special thanks to Raymond Ng for arranging the meeting
你都on 9
30都老啦
講完同無講一樣
實施日期多左資訊
然後話你知啲野未firm咁大把
講個實施日無用ga.主要係個cut off day.係計實施前定後
係咪即係係海外都唔會影響批核結果?亦唔會離境就取消學生簽證轉bridging visa?
謝謝
全部野都話未決定
35+果班真係企係度比佢撚死
香港人佔咁少數,人哋做政策研究嗰陣分分鐘根本無考慮過
既然人數少不如考慮整個485(Hong Kong stream),整得189都唔差在
老實講唔只香港啦.全世界35+讀緊mastet phd都企係到啦.
如果有就好(FF)
難d..比人投訴
想問下有冇巴絲知道如果申請過PR 但冇invitation 會唔會影響之後申請Hong Kong Stream?

啱啱去咗Melbourne 住咗年令,但係ielts 個成績就快過期諗緊做唔做skill assessment 申請PR但行計分都唔荒好高分所以十五十六緊
假如特登整個hk stream 485 exemption
一定比其他國家屌死
好老實講.只要一點, 生效個日先cut就已經救曬
如果咁講189 hk stream 都唔應該存在
出Hong Kong Stream 嗰陣已經有聯署啦
入到去成班蝗語拼音名喺度屌
兩次個背景唔同
兩年前係大放水
今次係要cut移民
老實講唔樂觀, 佢地而家要CUT移民人數, 國內壓力好大,物價樓價
而工黨係只求即時效果不理會任何影響

如果比個CUTOFF就會拖遲一兩年先見到移民人數減少, 到時已經大選仲益左對家萬一選輸左
岩岩再認真睇左下果份100版pdf
其實都將個思路講得好白 就係淨係想收啲整體對社會有貢獻既人

唔接受35+背後個理據係佢想你畢業後到退休之前個貢獻>退休後拎既福利
咁master/phd拉到40都好好
咁有伊朗,支那優惠嗰陣又唔見其他人有得嘈
佢咁改 對上左岸既人百利而無一害
但係佢地都無考慮清楚,有D人下年先畢業又咁岩過左35歲咁點算
咁就要即走 好唔公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞