澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
寧願筆錢去加拿大讀書啦
件事真係好尷尬
本身我自己2字頭無問題啦黎緊3月開學
之後屋企人打算跟我尾過去
點知而家咁
但你講嘅都好true
坦白講
我覺得佢唔work
個人能力問題去ca佢得自己一條友死嘅機會係99%
澳洲呢邊有親戚
所以佢只有aus/hk兩個選擇
屋企人如果係兄弟子妹既話, 只要你拎左PR, 申請埋父母PR
咁到時佢地就可以用LAST FAMILY MEMBER拎去澳洲, 慢慢排隊拎PR, 但條隊多數排幾十年, 要一直拎住BRIDGING
等多等囉,依家都係government approach同Eligible age encourage,可能仲有變數,未知既
postgrad限35依點應該重有空間.因為就咁睇影響都幾大.
如果我結左婚都可以?我唔係幾肯定呢個玩法,但多謝資訊先
都係觀望住先
你結左冇問題, 但如果你屋企人(兄弟子妹)結左就唔得, 因為佢地自己組織左家庭, 唔再屬於你父母果個家庭(唔係LAST MEMBER)
咁又真係而家我地係exactly呢種情況參考下先
老實講POSTGRAD大年齡真係普遍, 可惜而家政府個出發點係要CUT移民人數拎比本地人交代政府做左野減樓價物價, 所以佢地一開始就預期左會少左人, 個問題只係CUT邊D人咁解, 佢地個方案就從年齡下手...

所以先覺得好難咬, 但我同大家一樣希望有轉機
我自己之前都係呢個情況, 但個問題係拎住BRIDGING VISA都唔可以結婚, 呢個係幾大問題 所以先冇考慮
其實master同phd佔得幾多人…個堆假讀書拎visa返工個d都唔會簡master/phd讀啦
想搞邊d人 你知我知大家知,但佢懶一刀切
我好奇如果bridging 期間係澳洲識到另一半想結婚係咪可以轉partner visa因為佢而家係單身嘅,呢件事都唔係冇可能發生
有人供讀書移民已經易好多
我都有諗澳洲但計過數搞唔掂
2019年已經諗
你2字頭無問題啦,適齡學生
緊係可以, 澳洲人同另一半係世界邊度識都冇問題, 結左婚就可以拎PR, 佢分分鐘仲可能快過你拎到PR TIM
最奇怪係啲大學又肯制。影響到真人才嚟讀p grad對學校嘅學術研究出paper 全部都有影響,佢哋咁有信心澳洲啲陀地可以推得上?
我都諗唔明…佢地都係路過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞