澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
都係為本地人利益,通漲太高 人太多
早一兩年賣樓有賺呀

Post Covid 收太多
要保護返本土就業, 通漲, 樓市過熱
唯有cut 移民, 國際學生
講到明各大院校都支持
lm
籍口黎 事實就係唔想咁多人黎搶貴啲租
背後用意係除非你真係有料/有錢 否則麻煩過主
當地人一定支持架 係人都諗左自己先
可能到時香港人485有特例
雖然機會細啲
嗰陣時都話㗎啦雖然有香港人特別簽證但前面啲條件一定會收緊
的確有機會既始終hk stream本身都有特別優待
依家唯有寄望佢有transitional provision
問題係HK Stream 2021年11月1先公佈
今日2023年 12月 由公佈到以家都係2年多一個月
如果有巴打2022年年中先過黎讀 咁岩佢33歲
2024年年中先畢業 佢已經35 隨時36 對於呢班人係好撚慘
雖然本身都係想儲分行傳統路線,但希望HK stream有寬限

另外唔好比啲鍾意行灰色地帶嘅新香港人玩殘
我個friend 屌曬鬼
原本打算去melbourne 讀master
但是佢36歲

依家問緊學校同agent,看下轉老婆讀
煩到傻
個兩個仔女farewell 埋班朋友仔
呢1-2年,
有一大班賤種 ,
唔識講廣東話既大陸人,
話自已係香港人..
去申請簽證..

利申:住在澳洲20年.
個問題依家冇細節
如果你係受影響既35+,依家基本上要計劃下一步,冇可能等佢宣布hk stream exemption
你講少左
佢公佈個時
澳洲仲未開關
係到3月左右先開曬關
係啵 唔好意思 唔記得左自己都係受影響入唔到境果班
等exemption 果班反而係而家33左右打算去果班先有本錢等
最慘其實細節係仲有機會改 到時究竟係改鬆定緊呢一刻冇人知
有冇巴打知實質細節幾時出
其實成單野唔係因為hk stream. hk stream係路過中搶
都無得等架啦其實
依家去左果班都無諗過set到35
幾時去都總有班人中伏
而家基本confirm 2字頭過去果班唔會伏
that's all
本身skilled occupation list 果班應該都安全?
印度同支那
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞