澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
其實唔係好多分
我都係3月開學
郁485只可以話真係好高明
我之前仲同人介紹話可以靠讀書再hk stream
唔一定逼死去英加 叫佢哋考慮下

好彩無成功水到人
啱啱開電視講,不過佢講得好概括
咁咪仲離譜
Completion letter 通常要完成課程等幾耐先有?
https://youtu.be/-YVzNN5jg1s?si=XGWgkupDuRaHWTXu

In a nutshell
22-23多左一倍, 有50萬移民
大部分student 同 485學歷同職業miss match
大陸同印仔玩爛左
最後一個sem出左成績就可以搵學校申請,多數2-3個working days就有。不過間間學校未必一樣,你可以問下/google下。
但22-23咁多應該係填返covid無乜點處理過班人?
似新聞錯, 中文媒體大家當笑話聽啱了

VISA 500都限35, 成條呃人讀書產業鏈即斷, 同埋份文件都無寫
參考番action plan 應該係2024年年中
唔肯定,我係6月第一個星期完課程,7月頭出成績,completion letter一定係出成績之後...
50萬入面成30萬係學生
聽落趕唔切
我喺澳洲 channel 9可能將啲嘢撈埋嚟講
35樓下其實都合理啦
邊個唔想逃出鬼國,佢地人口基數大

寫到咁喎
我意思係485 改到35, 上個POST我地吹左好耐

另一位巴打話聽到新聞話500都改35, 我地覺得怪
屌 嗰班又唔撚真係讀書
係 但係咁多mismatch 講唔通...人地原意唔係比你咁
我早少少.二月
其實唔想mismatch咪係個visa度加個provision …佢唔係對症下藥
呢個係真
始終佢地又唔係HK stream 咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞