澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
其實冇直接影響到D人黎讀書, 學校好難開口, 你間學校係掂, 人才自然黎讀書, 唔係因為要留係當地工作

去哈佛讀書唔通因為冇得留係美國就唔考慮咩
仲有教育係澳洲第三大收入真係斷自己米路佢可以加大力度堵塞簽證漏洞而唔係咁一刀切
但我上大陸D討論區睇, 好似佢地CARE 485由5年改返做2年多D?
政府緊係要最短時間最有效既方案... 拎左成績出黎下次大選咪有野講
你講ugrad 可能係,但本身目標係做研究嗰啲,佢哋完咗mphil/phd都要有簽證先可以繼續留喺間學校做研究。你要啲人讀完就撇,啲爛9國家嘅叻人咪揀去第到。
大陸同印度友其實主要都係賺錢,留得耐拎到PR固然好,只係依家放寬2變5,變到又食又拎咁
所以分分鐘玩到25年大選就改番轉頭
我踢波都有個南美仔過咗35,啱啱完成Melb uni phd,佢都要等485批啦你無簽證喺手,人哋想請你都唔得
482簽
根本好多研究生都over 35只不過一刀切係最快解決人多問題既方法
其實爆50萬出嚟嗰邊好明顯係有陰謀㗎啦。日日提50萬移民,實際上入面有近30萬係學生。

然後得10幾萬係啲澳洲citizen + PR 嚟,呢堆人包括回流返澳洲嘅洋人,咁唔通啲人喺其他地方打完工唔俾佢哋返入嚟咩

呢邊停唔到咪唯有搞學生簽證,而之所以有咁多學生簽證,係因為之前嗰兩年唔俾入,而好多大學要返出席,咁咪一次過湧撚晒入嚟
我認為一刀切主要為利好執政黨最快有政績
唔一刀切一樣解決到問題,道德上更正是, 你比而家讀緊書既拎埋485先切日後咪一樣大減人數

但利益沖突上執政黨點會放過...再者受影響既唔係本地人, 完全冇選票考慮
咁你都要留到喺到先搵到工㗎。你一offshore 返咗鄉下又未必會返嚟
唔記得係邊度睇過,NZ移入澳洲人數其實仲多過學生又唔見佢走去搞NZ
所以government approach真係過左,都唔預會有任何exception,理得你死
大把人讀完local bachelor過澳洲讀master 移民
無論香港 中國 新加坡 馬拉都大把人係咁
係呀.但個人數好多咩
咁又係
佢485簽比人全職讀書,之後又再可以拎返500簽,咪搞到啲人不斷讀
485一個人只可以一次, 其實應該問下點解會批第2個500簽
佢依家就係講會睇緊d 2簽
到時學生少左錢少左,就會放返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞