澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
無具體要求,你keep住澳洲有residence就得。
可以。
是的。但係依家無地方會出188C invitation比你。
會。
如果你指ECU直接係香港辦過黎的話,好似一直都唔容易。
由我巴 有個問題想請教下

因為我上年年底以community worker既skill apply左190 咁果陣時我係ACWA做左skill assessment 而果陣時既work experience係未夠1年

咁如果而家我係同一份工上面做夠左一年啦 我留意到係EOI果邊佢自動因為我做夠左1年所以幫我加左5分(應該因為我果陣係揀左still working) 咁但係我ACWA既skill assessment仲係prove緊我未夠一年既experience

咁呢個情況我洗唔洗重新搵過ACWA做過新既skill assessment 如果要既話 咁我EOI果邊既work experience係咪最多可以claim到有ACWA幫我verified 既日子 要等我拎左份updated既skill assessment先可以claim返我已經做夠一年

我諗緊自己洗唔洗即刻改返個work experience 因為ACWA既skill assessment係要4個月 我驚到時佢比左invitation 但係原來我個work experience因為未有新既skill experience佢就話我false claim

定係其實我唔洗再做過assessment 淨係比自己既employment contract同payroll佢做proof就得

問題有啲長 不過唔該曬你🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
咁呢個情況我洗唔洗重新搵過ACWA做過新既skill assessment
唔需要。
但係唔知會唔會影響拎MPF 因為移民英國果班係靠BNO 移跟住就拎唔到
唔該晒由我吧

你意思係如果我想claim做夠一年果5分既工作經驗都唔洗再做skill assessment? 如果唔洗咁到時有冇話要交咩supporting document證明自己係related field做夠一年?

🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
Claim工作經驗分唔係一定要 比評估機構評估。

要交updated reference / payslips 等。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞