澳洲移民 你問我答 (34)

999 回覆
9 Like 6 Dislike
由我巴,想了解下如果學生簽未到期,可否係等待485批核期間離開澳洲回港?
咁你要睇下你係想吸難民 定係用難民黎做政治show
大家心知肚明
咁依加簽嘅482 係要做夠3年而唔係2年先可以申請186?
同埋如果有工請,可以request僱主幫我申請186先?唔得先482?定佢地通常都自己定咗
hkpassport 482應該直接等夠年期可以hkstream
感覺好少一黎就幫手做186 個process time 又長d 價錢又貴d 同埋幫你做完186 拎左身份後個candidate 又可能即時resign
個問題係伴侶高過35唔知得唔得我就係咁既case, 我係主申請人,年齡仲廿尾,但我老公已經over 35
雖然唔係老馮要俾
但既然當初係叫人用485轉hksteam
真係希望可以諗吓香港人個part
英文6.5都仲可以操操
over 35 嗰批真係賴撚晒嘢
只少境內香港學生可以跟返舊政策
真 研究嘢 4x歲好正常
你好彩鳥 澳洲成日都係咁郁政策
不幸中之大幸囉 而家先賣就蝕到 pk
不嬲啲簽證都只計主申請人
岩岩琴日交左485申請,今日收到email要我body check。想問下係唔係一定要去bupa 做? 因為我網上係bupa完全book唔到時間(Brisbane)。要GC先book到
其實澳洲一直要人,只不過基建/住屋/經濟一直跟唔上,城市規劃又差,政治執法更加唔使講,加上本身保守文化搞到幾乎所有人寧願逼係特定幾個大城市都唔想留係偏遠地區。

而且澳洲一直提倡係自己係歡迎移民既國家,即係其實點規範移民政策點縮減配額都一樣會有唔少人想 "somehow" 移民過黎,久而久之就肯定會有人搵到漏洞 break 個 system,到時如果又要推到重黎的話就仲on9。
可能要靠學校擔保了,either TSS 或者新既 Skills in Demand visa.
唔只濕鳩,直頭係考慮不周。
最快今個月底 (因為485既英文要求改動話係2024年初開始,順便就一齊公佈埋)

最遲就2024年6-7月

利申:9估
年底似難d…有個聖誕
一50歲生日就唔得。
你差半年應該可以趕得切7月之前入485既。
過幾個月返黎問
由我巴 你認為澳洲政府改英文果到 細分會唔會統一6.5
我大分6.5 細分唔夠
可以。學生簽證到期之前返黎就得。
你好由我巴

我上網睇左好多,有啲話50歲以下。有啲話不大於50歲,所以好confuse

而尋日政府份Migration Strategy 係咁講
“The maximum eligible age for a TCV is 50”

所以好糾結緊究竟包唔包埋50或35歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞