多倫多生活討論區 87

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
香港份tu攞過嚟有冇參考價值
Why not
睇你wfh緊唔緊要 使唔使秋仔之類
最簡單計下條數返工油錢 + Time cost係咪大於after tax 35%人工加幅/新公司benefits。
同埋我記得巴打好似去左Calgary? 老實講如果冬天有blizzard/snow storm大多數公司都會比你WFH la
結論:自己決定
扣返車油錢 時間成本
再睇埋生活習慣 公司同事 工作量再講
印象中朗豪坊有卡鋪
仲有Steeles近住birchmount 個華人商場好似都有卡鋪
類似天悅果啲feel有枱比人玩卡的
Er... 唔係你主動用嚟做proof囉...

即係你啱啱嚟到要租樓,工又未有嘅話... 可能呀業主會問你要香港份tu囉...

我覺得如果你主動話畀香港嘅tu,佢哋會理鳩得你囉...

如果遇到人哋見你新嚟又未搵到工... 喺度猶疑緊嘅時間,你就可能可以試吓suggest佢話... 咁我喺香港個tu你睇唔睇嚟做reference?

That said, 唔洗喺人哋冇問你要嘅情況下,預先洗錢買香港個report囉...
其實好多local card game shop都有枱俾人玩卡,多數每星期都有event for card games, 不過唔知有幾多人去
岩先手癢上auto trader 睇Tesla ,二手、十年車都要30k起
Cls
Arigatou uncle
陣間望望
個時離岸租樓,咁岩業主係香港人,所以有問我拎香港TU
除此之外冇人問過我拎
之後搵到一份工會check我TU,但係係check加拿大TU
所以唔理你A定F,除左真係好似租樓係香港業主依d極少數情況外,基本上係冇分別,所有野由頭黎過
想問下ircc批pr 會唔會搵cra check 資料

事源上年報錯稅重新報,收到reassessment 已報返左漏俾既稅同還返佢之前俾既退稅

但今日收到email 話基於reassess左個在加居住既入境日期,佢話唔知我有冇資格Gst/hstc credit 叫我俾2022 6月入境前既香港income

但因為無糧單既關係,我同佢講左我無資料俾到佢叫佢consider我無收入

但我apply pr個陣Jan May 2022 其實有做野亦有填係personal history 到
返工返左5個月 未過probation想辭職
使唔使比兩個禮拜通知
Contract 無寫 但聽人講都要比兩個禮拜?
出完糧之後直接問HR, 我估佢會即刻趕你走?
辭職唔係要同manager講先?
收到新工offer 12月開始
諗緊幾時講辭職
唔洗聽人講,基本上contract無寫你又好憎佢即走都得,google就有

https://www.wrongfuldismissal.ca/notice-of-resignation-in-ontario/
學下點樣自己做普通維修
You have nothing to worry about.............
ASAP
好奇一問probation 幾耐
5個月都未過有得誇張
好多set 6個月可能因為group benefits
但問既話有機會減
係銀行 六個月probation
兩份都返
邊到睇到係行入路軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞