多倫多生活討論區 87

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
加拿大真係要靠印度人嚟平衡伊斯蘭教嘅勢力
Ontario to ban Canadian work experience requirement in job postings
https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/ont-work-experience-1.7024152
終於呢d規矩真係擋住新移民搵工
但見到你cv 唔係本地大學,或見工時feel到你係newcomer, 一樣可以唔請你,anyway ,都係一個好嘅開始
我做餐飲 冇補水係咪比人呃
now is begbug period
一睇笑咗, 之前幾多ad都係5-8年
講真又冇咩可能ban到咁盡, 1-3年係可接受範圍, 我反而會諗係咪變相senior就只係job title, 咁樣會更多人(shenanigan)會扮做到senior, [周綺萍mode]hiring cost反而會增加
個癥結係"canadian" experience, 甚至我覺得係一個最低hiring cost, 最高social cost嘅篩選機制, 就係無視外國(除美國?)經驗
ATS方面其實冇藉口唔睇外國經驗, 發神經啦, 而家幾十萬移民入嚟, 唔通個個都係回流咩
所有國家要招移民嘅都唔可能再講究乜春本地經驗, 香港僱主印象中唔會唔睇外國經驗
好似歧視咁
其實只係由檯面轉到檯底
表面上客客氣氣 私下講到興高采烈
香港顧主就算中小企都唔會覺得外國經驗irrelevant,
太細、得幾條友嘅公司我唔知,
利呻,香港做過cpa 同埋law firms , 外國學歷/經驗嘅同事唔係人人做cpa/lawyer, 好多只係普通文職
其實同香港一樣,唔比問年齡,但見到你畢業年份,都大約估到你幾歲, 張cv就會掉左去
有人嘅地方就有咁嘅野老老實實
只係d人幻想外國一定係公平乜乜乜
同d人講networking 無用一樣
但明明networking都係一種能力
要由network 入面build到trust都係一樣能力
但香港人就會話靠關係乜乜柒柒
即係僱主犯法,如果現金無合約就死無對證,睇你攬唔攬炒啫。
都要時間,始終香港人冇好強烈networking文化,再加上香港人又比較重視私人空間,好難建立到
賄賂同岀賣色相都係一種能力
攞networking同賄賂同出賣色相比
除左做雞邊份工既工作能力需要賄賂同出賣色相?
IT
女人Leetcode easy/ 冇
男人Leetcode medium hard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞