多倫多生活討論區 87

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
咩閲讀能力嚟
有interview training唔等於有請過人
有networking係可以有更多機會,我上面係冇否認過,但去到正規程序就唔應該影響結果。
又,對好多技術職位嚟講你所講既「對公司好有用既技能」真係唔會派上用場。
你話唔計本身好熟既case, 但networking會俾有屌咪就係因為呢啲case, recruitment-wise networking同nepotism只係一線之差
大家都知請人要冇bias係不切實際,係人都知好多行業仲有好多潛規則,但唔代表有bias係冇問題
如果networking可以話係求職者既能力,咁演藝圈俾老細屌都係一種能力啦,可以岀賣肉體對拍戲都係好有用既技能
networking就無話下下講到色相咁誇張...
我亦都唔係直接回應啲咩, 只係, 識人好閒啫, 個個都識人㗎啦, 好多面對面溝通係網絡畀唔到, 呢一種都係connection嚟
岀賣色相只係個極端啲既例子,攞啲實際做過既統計嚟講既話,靚仔靚女多啲機會,男女同工唔同酬呢啲都係現實嚟
呢度好多印印專請自己人都唔係第一日既事,好多人見到networking既好處,我睇到既係佢破壞公平制度既一面
(1)只係上過training就唔好講到好pro咁教其他人應該點請人ok?
(2)有咩技術職位係「一定要networking」?
(3)有networking永遠好過無架wor。我請麥記收銀,就代表我一定要佢做一世收銀?如果想升佢做分店AM,又係咪識networking既人好過死毒撚?咁我請人果時請多d非死毒撚等我有得揀唔好?點解呢樣野唔可以係tie break分高下?
(4)其實唔同既connection, old boy network等等比你想像中普遍好多,香港請人咪又大把係校友優先我唔知你條線要劃到邊個位算係靠關係,邊個位算係靠professional network,但大把工種有公會搞mentroship program又係唔係靠關係?又應唔應該ban mentor介紹mentee?
networking同racism唔同wor,你講緊係唔請印印以外既種族even佢可能識公司做緊既人wor
我講嘅嘢唔夠拍youtube片素材,純粹係網絡搵工太難有人記起我係邊個,唔同兜頭兜面咁見,容易有(好)印象。

而另一邊廂,我國好似好重視hidden market亦係一個改變唔到嘅現實/職場生態。
我邊度有話自己好pro 可唔可以認真啲睇下人講咩唔好再put words into other's mouth
again, 一件事好普遍唔代表係正當,獨裁政府、賄賂、圍標呢啲事通街都係,討論時係應該以事論事
無bias->不切實際
有bias->有問題

不如你提出個可行方案,比收幾百份cv既公司可以快速揀人in,相信好多公司好樂意跟
你知我知單眼佬都知佢哋好多時係correlated, 頭先你都識講networking同communication有好大關係,點解會選擇忽視networking中有既各種bias? 呢度啲post經常講印印擅長networking同helping each other out, 咪就係擠壓緊外人
ching瞓咗幾耐
AI screen CV唔夠快?
你自己睇番自己留言:「樓上班人做嗰啲公司係咪連interview training都冇,定係一條友都冇in過就喺度吹水」

係,你無直接講自己好pro,咁呢句你講黎唔係為左證明自己「有上過interview training,比樓上巴打更識咩叫請人」?又話我屈你?

無錯一件事好普遍唔代表正當,但有缺點都唔代表唔正當。獨裁、賄賂、圍標呢d唔正當,係因為有更好既方法/制度。你話networking唔好但提唔出替代方案,只係講廢話。
你以為幾百份AI screen完可以得番5份?
定你以為AI係萬能?
我以為嗰啲常識嚟
原來咁都係professional knowledge
都唔明你咁認真對佢做乜
佢擺明打爛仔交咁左咬咬右咬咬
跟住講d野又滑波到正常人睇到都R哂頭
都係果句大家隔住個mon悶想爆閘想搵野玩唔係問題
都要到題同埋講d野都要make sense架嘛
correlation is not causation ok???
講AI呢d基本邏輯都錯?

印印擅長networking(連非印都r)同印印只請同鄉係無任何因果關係
隔住個mon你都表達到唔清唔楚咁
你係咪平時同人溝通係咪都弱少少
已經係廣東話中文都咁
用英文咪最大鑊
我錯,都係做下野碌下手機諗下今晚睇咩動畫算
一開始就質問人有無上過training
然後又話果d係common sense其實唔關事
真心吹脹唔怪得某d人咁抗拒networking,真心搞唔撚掂
screen完CV咪行interview process, 過五關斬六將好基本下話
香港嚟講,政府工/big bank 都係CV+tests去screen人,screen完啲人仲要in多五六round先篩得晒
呢邊IT仲請緊人嗰陣,M$ google呢啲公司interview process長達半年都係常態,大公司唔使人教佢哋請人
一開始
你咪自己碌翻上去,睇下係邊個開始人身攻擊在先
有啲鬼佬係為左食醬
用咩dip 反而係其次
你換舊麵包或者粟米片比佢都係一樣
用大公司同政府做例子?真心,邊個政府/邊間MNC會將networking當係dominant factor直入final round?講緊一般networking唔係老闆個仔果種wor
跟翻你思路only, 你上面都係講networking同communication correlates, 再進一步講communication skills對公司有用
同樣係冇causation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞