多倫多生活討論區 87

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
包容啦!
物流FF entry level工難唔難揾?
authentic Japanese experience 去轉日本呢啲先係主流
Crosstown幾時開成
Probably 2025
想問下大把有無搵工攻略
女朋友到左埗半年都未搵到工
Pt就全部無回音
Ft就幾份in到final round就無左
餐廳嗰啲都冇?
啱先喺TTC Line 2見到老鼠第一次喺加拿大見到老鼠
全部都問佢有無多倫多工作經驗
有無方法/tips係會增加成功率?
見到佢好頹, 感謝
最緊要面皮厚,印一大疊CV逐間鋪問請唔請人。大小小嗰啲連鎖鋪頭更加可以面皮厚啲Send多幾次CV。我而家嗰份第一次send冇回音,第二次send in完之後冇請,去到第三次send先請
你自己呢
肯執返啲垃圾都算佢哋啦
https://www.instagram.com/reel/CzmdARUxUe3/
想請問呢度有冇人遇過類似情況?

公司有group rrsp, 我當時即刻開咗rrsp account, 而公司就將筆數入咋rrsp個account,而家有百幾蚊(出過幾次糧)

但之後我先知原來未file過tax return係冇contribution room,所以係唔可以供rrsp住。

想請問下,呢個情況下有咩action可以做?已經同咗公司講,公司話會變cash俾我,但已經contribute個百幾蚊應該點做?我係咪應該揾tax advisor去處理?驚政府會收我penalty🤷🏻‍♀️
google rrsp over contribution

基本上lifetime 唔過2000蚊係無事
不過你無得claim tax deduction 咁解
做看更啦年中幾多差婆做行行企企又一日
如果想做pt,剩係返放工之後嘅時間i.e. 8pm-12pm大唔大機會請?
冇可能 shift最少八個鐘通常 afternoon shift 三點到十一點 or 4點到12點 星期六日行12個鐘 所以完全冇機
我撞彩搵得翻本行 好擔心佢又唔知點幫佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞