多倫多生活討論區 87

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
諗住lease新車?供完剩幾多先
冇錢都學人供車
Finance 掛
上各大車行網站碌過,0 down同finance嘅月費都唔差得多啦
但lease最後好似要再比多舊buyback錢先正式歸自己
感覺好似唔太抵

係咁易篤完計數機,供完一係冇錢儲黎交租,一係冇錢買餸 笑死
睇黎都係要努力開源

利伸 冇話嫌棄二手車乜乜,自己都有碌過auto trader睇十年車同五年車,五年車又係20k起跳十年車係平、有啲重唔洗10k但自己又未識睇有冇暗病、萬一自己黑仔買到架就死嘅仆街
thanks
Thanks
又太嚴重
Thanks
lease 完唔一定要buy back 㗎嘛
其實我想問好耐 到底係咪我煮餸太慢
我一餐由浸菜醃肉到洗碗碟要成一粒鐘到個半鐘
講緊只係一菜一肉一澱粉 無湯
自己冇諗過唔buyback呢個選項
點解會有呢個諗法嘅?
不如講多少少
啲仆街顧主tips都lam到盡
以後華人餐廳咪撚比tips
睇你係咪一樣整完先一樣?
我自己通常一次過整兩樣餸,同時開鑊
然後prepare米飯 / 麵類
由切菜到上碟,大概45分鐘
當然菜式唔會好複雜
唔buy back咁咪變左每月都要比錢落去
Finance供夠就唔洗再比錢用車
Lease係無止息 比既錢係最多喎
兩三年後又再lease
lease完唔想keep咪唔buyback
換另一架車揸下都好
係 除非一邊白烚菜 如果唔係怕分唔開手炒
原來係咁
咁不如搵另一半幫手,反正呢邊通常配備4個爐頭
快啲開飯之餘,又可以增進感情
但其實lease舊錢係細d, lease完再buy back個價加埋應該同你本身車價差唔多
我know that feel睇緊10前civic 10幾萬公里果啲 $8000未連稅
但一樣唔識車 驚買呢啲舊車奶野

同你差唔多情況 諗緊遲啲先買不過如果睇岩都係想買左先
我對架車係咪自己既冇乜感覺,都一樣係咁揸
我鍾意lease就係貪佢每4年可以換新車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞