多倫多生活討論區 87

1001 回覆
1 Like 8 Dislike
算啦你說得對,我錯了雖然無替代方案但networking罪大惡極,靠networking應該即時炒魷同坐監
見有時間就想elaborate 下
networking呢樣野
networking係講緊點樣係有效地build up到image
點樣有效地比人見到自己係可靠
返工點樣同老細打交道 係networking
份工要見客 點樣同客打交道 係networking
點樣係個新場合有效地build relationship 都係networking
就連同隔離鄰社撞到吹水 都係networking 嘅一種

networking 係一種軟實力
由頭到尾學校都唔會教
亦都唔係一種written knowledge
都係透過觀察 試錯 改善
慢慢咁摸索到一套啱自己嘅networking方法

識networking就係一種能力
去到咩環境都好快搵到位同人混熟

就係咁簡單
都唔明拖到去咩上床乜乜淨淨
都唔知jm9
networking不嬲唔係公司policy, 而係實際recruiters/managers 啲陋習嚟
你問公司層面點做,我咪答你policy
MNC九成有internal application link都唔係公司policy?唔通係HR叫IT自己砌出黎?
仲有networking 同賄賂同岀賣色相係可比
新十誡第一條係不準靠networking
好尷尬 吹到network天花龍鳳 又呢樣好果樣好 有無發現佢不斷合理化一d唔正常嘅野
就好似靚仔靚女容易d有機會,就不斷強調你應該變到靚仔靚女如果唔係你無機會你就抵死,唔配得到個機會
MNC internal referral 不嬲唔包有得in
唔係個個都可以靠networking 搵到工係咪真係咁難理解
有冇人知TU credit profile 錯左可以點搞,問銀行就叫我自己搵TU

交左文件比TU之後收到份人地嘅credit report, 連個名都錯
打去再問又淨係識得叫我等update
點read到我話好合理
我係話好普遍,而且同networking既優勢一樣,有佢唔公平既地方
https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2021/11/04/attractive-people-have-a-big-advantage-in-the-job-interview/?sh=2ee010fa2b9a
當連登陌生人都r到networking點解靠networking搵工講到咁難得至少唔同靚仔靚女呢d天生因素
我講得好清楚個可比之處喺邊,有point咪拎岀嚟討論下
點read到我話難得,明明我一路都係講好普遍
有無諗過擅唔擅長networking係後天因素(相對公平)重要過靚唔靚仔、屋企有無錢呢類先天因素(相對唔公平)
今期黑馬,SHY 靦腆英雄
見到條友又拖到去先天因素仲尷尬
同埋佢講d野仲要真係反映現實
拍拖都大把人係外協
不嬲靚仔靚女都易有拖拍
靚唔靚仔我知,但靚唔靚女應該可以count後天因素
咁係咪可以講唔化妝冇人請係公平?
唔追新番
出晒一次睇完一季
咁闇影大人lo
佢第一季完左,而家開緊第二
糖水搞笑番就白聖女與黑牧師、魔王城說晚安、與山田談一場lv99的戀愛
咩天生因素 你強調靚仔靚女搵到工個社會咪自然有多d人去變得更加靚仔靚女

即係同老細o叫你ot 話ot可以令你學得更加多野,上手得更加快,你o唔ot自己諗 咁就自然有問題
對於本身靚仔靚女嘅人就好著數 唔靚仔靚女嘅人就好唔公平 屌曬鬼咁
真 你好叻
則係咁 「靚仔靚女有著數」哩件事係好唔公平
同時 「靚仔靚女」又真係幾吸引我
不過我就唔會話個靚仔/靚女等同賄賂或者犧牲色相
闇影大人睇完第一集覺得少尷尬
岩岩睇番原來4月新番都bookmark左唔少未睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞