全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
LP 20fret好難推,有冇咩tips
有冇興趣搵人夾x Japan 同Luna sea嘅歌呢?若果有興趣可以搵人一齊夾
其實都係冇乜保養 我果支結他係一支PRS 嘅SE 不過以前舊band房可以食煙 好似有另外一支結他個白邊黃咗 唔知有冇直接影響呢?
我都係手指公扣住條頸 咁就夠哂力推弦
另外我見slash彈咁高時 會將支結他打斜彈 結他頭向上 咁就易啲彈高音 冇咁頂住隻手
若果真係玩lead guitar 多 les Paul 都係正常嘅選擇 玩清聲我自己就鍾意fender 多啲 睇你自己鍾意什麼聲就可以了
其實好多琴行都請人 最正路就去通x 柏x教 不過初初資歴低就會拆低啲俾你 琴行會分得多過你
其他琴行正常係五五 不過你都要同前台職員熟啲 就可能會易啲收學生俾你

新手想問下tab譜咁樣成排X即係咩意思
mute線
簡體嚟講就係左手放鬆 掂住啲線 唔係㩒住就ok
原來係指mute唔撳住但手指掂住個位置係咪跟返原本chord就ok
Yesss至少你依個情況係
因為原本chord有空弦 所以左手要打平 放鬆放係弦上面輕輕mute住每一條弦 咁就唔會有雜聲
屌 盲咗冇見到有空弦sls
btw張圖貌似喺片度cap嘅 唔係suppose有人示範㗎咩
想請問pm要點練?同埋推弦嘅時候如果姆指扣實反而唔夠力推上去喺咪因為手腕發力唔夠?
唔緊要 你都講得啱的 我只係再補先少少
Pm 其實最緊要有兩樣嘢 第一樣就係力度 彈落去要夠力 尤其down picking 啲聲先會夠惡
第二樣嘢就係彈嘅位置 一定要剛剛好枕住個琴橋 太前就冇力 太後就好散 用耳仔聽下邊一個位最實淨

得閒可以試吓每種scale嘅感覺同埋味道
初學建唔建議用4份3?因為朋友移民,送了一支yamaha
若果就冇乜所謂 但之後再彈翻正常size要再習慣下
其實有什麼分別呢 例如細結他成支嘅比例都會細啲 手指會比較容易hi到下面條弦 不過每一格又會窄翻少少 隻手又可以伸展得闊啲 所以其實係各有優點 不過就要分別習慣下
多謝你的意見,開始自學下先
加油 有什麼不明白也可以再問我
https://youtu.be/I_3IgG_0O2A?si=WS9EPqI1NHXz2cjG

應該好多人都唔知道呢個原理 幾有趣
咁基本上都係學咗最基本嘅chord先 因為係最簡單 不用怕尷尬 有時阿sir都未必知道你嘅想法 不如直接同佢講話都想學下掃chord 佢一定非常樂意教你的 我反而覺得可能佢以為你想直接玩metal野 若果教你基本chord怕你會冇興趣或者拖你時間
同埋rock 同metal都係有好多機會要玩chord 所以我相信佢一定會教你的 只不過可能先後次序調左 加油 俾心機跟阿sir學嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞