全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
有其他問題也歡迎隨時發問 呢度都有好多熱心巴打幫手解答
結他新手玩左個令月
今年進修要返夜校 但都想盡量每日抽幾個字出黎練下結他
想問下有咩練習方法介紹
想打好基本功
若果想練好基本功 可以留意幾點
第一係要用拍子機爬格仔 穩定拍子 同埋手指要貼 不可以彈太出
第二係按chord 手指要屈曲 不可以hi到下面嘅弦 要每條弦都有聲
第三係要熟悉不同掃法 基本一睇譜已經要知道掃 所以要練多啲睇譜
你可以試吓練習左呢幾樣先 希望幫到你
https://youtu.be/Wgk_7DD9XQw?si=cTEny7ulBjUpN1nk

童年回憶再出歌 會唔會有巴打會玩Luna sea
https://youtu.be/G-QCskHnbGk?si=ctbzDB8d-7hO5qbY

呢個有好多不同風格嘅彈奏方法 練咗呢個可能會啟發到更加多伴奏和編曲靈感 建議大家可以練下 應該幾有用
有問題的
發覺去到高把位 啲手指就放唔落3隻手指
焗住用一隻指來㩒哂234
格硬bend 彎無名指 起哂雞皮
我剛剛試過 去到高把位 個2手指會有少少砸界 但都可以出到聲嘅 你可以再試下 應該可以的
https://youtu.be/3vtCJ-JUOUg?si=rmLCI1e0E1yKiD9-

繼續分享教學片 睇完呢個會更加了解點彈Neo soul
巴打有無教fingerstyle
有教fingerstyle呀 平時都有玩開押尾光太郎 岸部真明 鄭成河 同埋Andy McKee
想趁black Friday 入手件配件逼自己進步
是咪入音箱最正路?
學緊acoustic guitar 最多人推都係THR10A/30A.
定有其他更好選擇eg Looper嗰啲
ps 得一支木結同pickup 開住YouTube tempo慢慢捉緊拍子
如果有支舊結他想收埋 上面d弦已經生生地銹 剪哂佢唔上弦收埋有無問題

應該都算係永久封印 除非新果支爛左
係冇問題的 若果支結他要收藏 其實正常可以鬆咗啲弦就ok 但香港天氣潮濕 記得係個盒或者袋入面放多啲防潮劑 同埋盡量唔好放係近廁所和廚房既地方 咁就最穩陣
其實若果用音箱 最大嘅得着係你可以學習攞多啲唔同嘅音色 因為本身一支結他係有固有嘅聲音 咁經過音箱 你可以係入面調教不同歌曲需要嘅音色 例如有啲歌曲係有落reverb 咁你可以模仿佢哋音色加reverb 會更加有原曲嘅味道 所以加個音箱可以有更多聲音嘅選擇
https://youtu.be/Bss10MoGl7s?si=lkN3lnnqMmsi-ZM5

呢個十分有趣 值得推介
睇左
下面留言仲有講埋什麼歌曲有做到呢啲怪聲 正
返工返到悶悶地,想重新學返結他(中學雞有係咁易玩過下)
想問下有冇咩單板木結他2000蚊內抵玩???
香港band例如rubberband/supper moment d tabs可以去邊度搵到
想問下你用1056有冇drop tuning 若果冇drop 就好似真係粗得滯 我通常drop c 或c#先至會用咁粗 standard tuning通常用1046就夠了
師兄講得啱 若果換咗粗弦真係要再setup 因為有時弦距會高咗 或者最粗果條直情放唔入得哂個弦枕到 set 咗會好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞