全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
我成日都執唔岩
我覺得跟老師學會快好多 。
我自己細個已經好有興趣樂理/執歌,睇唔少書/youtube,但唔明個基礎根本係越睇越亂 。
我想像唔到如果自學我要搞幾多十年,小弟不才 。
我都係 但係執到嗰下真滿足
希望有日可以聽到首歌就知點彈
(我係唔鍾意對住啲fingerstyle 譜日日重覆又重覆練咁練既人)
我係自己執譜出黎彈果啲

對Bass 失聰
有人逐粒音去執,我自己鍾意靠樂理去推,都無所謂,最緊要搵到自己啱用而享受嘅方法 。
我好多都係靠樂理推🙈

七八成大路野都ok
但係一啲偏門啲就好難執
同埋不時出現啲自以為執岩樂理又岩但其實執錯chord既情況
歌:《二人限定故事》LollyTalk
前奏易執啦應該(都玩咗我半日)
F / Fmaj7 / C / Cm
1 1maj7 4 4m - 即係1144嘅改板,輕快歌啱數!
於是成首歌v1起都用呢4個chord loop- 又好似死唔去…..
聽多幾次…. 個bass搞咩鬼?
又偷睇下人哋點執
V1: F / Gbdim7 / Gm7 / D7
原來咁仲make sense
之後唔講啦⋯⋯ 又搵到拜服編曲家(是雞姐吧~)嘅位
大家努力💪🏻
寫錯咗小小,更正:
歌:《二人限定故事》LollyTalk
前奏易執啦應該(都玩咗我半日)
F / Fmaj7 / Bb / Bbm
1 1maj7 4 4m - 即係1144嘅改板,輕快歌啱數!
於是成首歌v1起都用呢4個chord loop- 又好似死唔去…..
聽多幾次…. 個bass搞咩鬼?
又偷睇下人哋點執
V1: F / Gbdim7 / Gm7 / C7
原來咁仲make sense
之後唔講啦⋯⋯ 又搵到拜服編曲家(是雞姐吧~)嘅位
大家努力💪🏻
自彈自唱既掃法
點樣做到好似YouTube d 片咁夾首歌

係咪首先要練好多唔同pattern 再自己慢慢feel 邊隻係最好
其實執歌真係幾好玩 我都成日同學生一齊執歌
用headphone 聽應該會聽得清楚啲
所以兩樣都要懂 睇譜彈同執歌都係必需 咁樣先夠全面
用樂理去推都係比較快既方法 我另外都會用聽嘅方法去執 不過除咗逐粒音去執 我都會聽到佢用什麼樂理去編曲 例如harmonic minor呢啲就係比較容易聽得到
有冇什麼偏門例子係好難執?可否講來聽下
最好就執翻首歌本身嘅pattern去彈 若果首歌本身冇乜結他 其實都可以聽首歌既鼓或者琴嘅節奏去配合翻彈什麼pattern
執錯case就
例如好common 4 chord
IV V iii iv, 咁可以有variation例如 變左
IV iii I vi
IV iii vi I
ii V I iv
其實IV V iii iv 彈落首歌好多時都幾fit, 唔會大走音, 但其實個chord同原曲唔同

至於難執既
前排聽New Jeans
https://youtu.be/SXM1q0CTfew?si=YKodyHogBkTu4xgu
loop左勁耐先勉強估到下

上次我老師就即堂執Fujii Kaze呢首
https://youtu.be/AmF0xNMRaP0?si=838x-IlY9ZPzBV65

佢邊聽邊執,我就對住啲琴聲呆左
Intro我好似執到係
F Gbm Gm7 D7#5

Chord Shape
F 56578x
Gbm x 10 989x
Gm7 x 11 10 12 10 x
D7#5 x 11 10 11 x 10

有無人一齊研究下

之後暫時未執
我覺得都好make sense👍🏻

第一個chord 我會偏向多用123線voicing, 會係”xxx565” (Ching我習慣由第6線標起)

第二個chord我都buy有個Gb音 。你標嘅似係Gb7(#9),我偏向改為Gbm7b5(“x9 10 9 10x”,同我之前諗嘅Fmaj7差一粒音- 就係個Gb代咗個F, 更dark👍🏻

如果第二個chord係Gbm7b5,第三個chord係Gm7可以話順利成章 👍🏻我諗嘅Bb就正係Gm7嘅upper structure,我可能聽漏個bass.

最後一個chord CHing標嘅可能唔係D7#5,因為當中有D嘅m3(F)同M7(C#)音, 我懷疑CHing指嘅係Db6(“9 x 11 10 11 x),如果係就即係Bbm嘅inversion,咁上下嘢啦 。

求指點指教🙏🏻
做左野無學幾年
想pickup翻
買les paul定美tele/strato?
睇返我應該係打錯啲野

第二chord我聽到係 Gbm x 10 979 x

不過呢幾粒音其實無 5 / b5, 所以Gbmb5都ok

第四chord我打錯野
x 11 10 11 x 10 應該會係Dmb5 maj7 既野

D Db F Bb

類似Bb Db F D
Bbm inversion野

我又懷疑自己Bass聽錯,粒Bass好似係D C#中間我其實聽唔清楚 (聽Bass超廢

所以其好似ching所講最尾係好x 11 10 11 x 9
Bbm inversion好似仲合理
遲早都會買曬兩把
CHing講得好痛快呀! 又學到野!

我最近仲執咗首仲好玩:盧華嘅《生活對話》,CHing未玩過就新年快樂enjoy 啦
https://youtu.be/D8VEhcPeSlc?si=10yFhchM3b7y5T_d

試執首歌上堂交功課一齊再用耳聽

結果奶晒野

巴打都可以試下聽下

個idea幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞