全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
我見sigma dm15 tom lee 賣緊1600
唔該你先
會唔會係塊pick太薄?呢個真係要聽下先 不如你錄少少聲俾我聽下 你可以tg send俾我
Yamaha fs820 都係不錯 我自己幾鍾意fs系列 貪佢body 瘦啲 比較好攬
想問下彈既時候點樣可以突然做果下mute/急停
感謝
例子如下 係「為你好也為我呀」果句
https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE4MDE1NzU1MTI4NTMzNjQ5?story_media_id=3061875417038113177&igshid=MzRlODBiNWFlZA==
有多啲budget 就考慮Yamaha fs820 少budget 就諗翻sigma
應該右手一下掃落去 左手即刻mute線?
我都好鍾意呢首歌
呢個應該向下掃落 落 之後果下急停係用左手按bar chord 一放鬆個bar chord 就可以做到急停果個效果
如果果個chord唔係bar chord可以點做呢個效果?🥹🥹
響一下之後 左手即刻唔用力咁掂住全部弦
就算果個chord本身不是bar chord 你也可以將個chord轉左做bar chord 例如將f chord落去第三格 就係g既bar chord 如此類推
呢個也可以 不過要睇吓個節奏複唔複雜 複雜既話可能bar chord仲方便彈奏
仲有右手都可以幫mute停啲弦
右手一掃去之後手掌邊(近尾指果邊)即mute停

左右手同時mute咁就會更減少失誤機會
自學左木結他3個月左右,最近開始試封閉F chord練嚟練去都彈唔掂個,隻食指2弦長期都撳唔到落去咁可以點搞

因為知道難,所以之前一直都係用呢種彈法彈住先
依家開始試就發現真係好撚難
點樣有效執chord
都彈咗好多年
手指要彈嘅嘢,大部份都OK
但係出到去俾人問識唔識彈呢首識唔識彈呢首
就坐咗喺度
完全無從入手,淨係識得睇譜彈
幾年前嘅我都係咁🥹
我一直都係咁
仲要成日執錯chord,個人好似失聰咁
我都係咁mute 呢個真係最穩陣嘅彈法
試吓左手食指用側面(近拇指果面)去按 咁樣會按得實啲 同埋B弦出唔到聲 試吓將食指微微上下移動 食指有啲位會突出少少 咁就會比較易按
若果可以的話學chord progression 咁你知道chord 係有幾款常用嘅轉換,咁應該會比較易執同執得快啲
另外要知道每一個key有什麼chord 咁都係執chord最基本要知道的
好似聽bass會比較容易執得到個chord
咁依家你會用什麼方法去執chord呢?
有冇啲咩方法可以針對訓練聽bass
成日聽人講執chord聽bass最容易 但係唔知可以點練
學咗兩年chord progression ,枕著每個禮拜執一兩首 。
而家都成日錯,有時問吓人,有時聽多幾次諗多幾次,總之好享受過程
chord progression 可以點學 上網睇左好多都好free 同埋好多modify 左 sus or 改root 我就企左係到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞