全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
咁又係喎 個mon 會唔會耐咗用唔到 真係要考慮埋個耐用性
爬格仔係練手嘅伸展同靈活度 要有效咁爬 咁要正統啲開拍子機練習 要平均拍子咁練 另外手勢都好緊要 手指要貼近指板 不可以彈太開 同埋要用手指頭按弦 咁就姿勢正確 練到個效果

若果用呢個睇會唔會易背啲呀
我係觀塘同旺角教多
其實背晒啲shape 之後其他key都係照個shape咁移 咁就最易玩
新手問價
麻煩你可以TG我傾
呢個除左pattern都係sequence黎,三粒音一組

l, t, d t, d r d r m r m f....咁去

個position上面有巴打些牙左了
木結他嚟緊轉學電結他,點睇呢兩枝結他
1.)Squier FSR Affinity Series™ Stratocaster®
https://www.tomleemusic.com.hk/en/products/squier-fsr-squier-sonic®-stratocaster®-maple-fingerboard-white-pickguard-surf-green?_pos=4&_sid=8da342342&_ss=r

2.)Fender Player Series Stratocaster
https://www.tomleemusic.com.hk/products/fender-player-series-stratocaster-tidepool-electric-guitar-電結他

新手諗住squier,但鍾意2隻色
上面果支冇貨wo
2一定好過1,一分錢一分貨
樓主 啱啱自學緊電結他冇耐
想問下我練一首歌果陣 個腦應該focus係咩位
例如係咪應該要留意埋個音同手既關係
因為我想練到我諗到個音 就彈到出黎
定係依樣野係好難

另外就係練一段intro果陣
我發現我好似剩係練緊隻手既muscle memory
好似唔係咁好
如果我中間甩左 我好難彈返甩左之後下一粒音
通常要由某個bar再開始彈返
想問下有冇問題

唔該曬
但係第一款得21格 彈solo會少咗一格 就算想買squier 最好 但都起碼最好係22格
初初其實最基本要注意拍子先 將成首歌彈穩咗先 之後先再留意音色等各方面
若果要諗到個音 要立刻彈到 首先一定要成個指板非常熟悉 同埋要練多啲scale
我覺得muscle memory都係要有的 但彈嘅時候要識得睇譜同數拍子 咁就會吸收得比較好
Kazeyo 呢首歌勁好聽喎 正呀
想問新手想入坑電結有冇推薦邊支
請問你想玩什麼風格嘅音樂呢 同埋budget 大概係幾多呢?
$5000-$6000 想玩jpop style
唔該ching
J pop style 好多結他都多有funk嘅元素 所以我會比較推薦fender 墨西哥產 $5000-6000左右 啱你嘅budget
彈開電結他 右手速度跟唔上左手,最多彈到125bpm 16分音符,再也上唔到去。可以點練?
右手個picking 唔夠快 可以留意一下會唔會係太用力 可以試吓放輕力少少 同埋右手啲力谷係手腕同埋前臂 睇吓會唔會有改善
另外我自己落pick 個角度都係微斜 比較有利速彈 你都可以試吓有冇幫助
同埋練速度真係需要時間同埋要穩定 久而久之就會慢慢有增長 不用太急進 會慢慢進步的
睇完都唔係好明
那一段不明白呢?睇吓我再解釋一下
想問下左右手護弦要點護?
我睇網上教就話隻右手抌要長放係弦上面
但咁樣做就會全部悶哂
要點做先可以做到只係悶彈既弦上面既弦
但去到4 5 6弦果時又要點去護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞