全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
希望可以幫到係彈結他上遇難題嘅各位巴打,歡迎大家可以隨時發問關於任何類型嘅音樂,小弟係全職結他導師,教咗12年,早期夾band創作涉獵metal,metalcore類型,後期有進修jazz guitar,木結他方面亦有進修古典結他,樂理方面亦都教流行曲樂理,若果文字上難解釋嘅話,可以另外TG我,我有時間就會拍片回覆比大家

https://t.me/catcat2233
想彈結他又唔想手指起"枕"有咩方法
不過要手指起枕先會唔痛 所以其實手指起枕係進步嘅經過
你係咪因為手指起枕會影響工作 我有學生係做美容 手指起枕會好難同人做facial
可以點解決
尾指同無名指點樣可以靈活啲
爬格仔
除咗爬格仔呢,已經瘋狂爬
點樣正確推弦
手腕點樣先無咁易攰
有d樂理事情想問。
其實key係咪代表一首歌係高音d定低音d?點解我上網睇,例如話A歌曲係C KEY,而B歌曲係D Key ,但話唔代表B歌曲係高音高A歌曲,其實點解? 唔係D key高音過C key 咩?平時學結他,都話想高音d就提高key。
可以唱高/唱低八度ga ma
我唔知你彈咩類型嘢喇我自己彈fingerstyle 就係有啲位用無名指尾指取代食指同中指㩒 同埋sliding hammer on都對指板muscle memory好有幫助
希望幫到你喇
B chord 點樣練到只用無名指bar234線
咁係木結他既範疇, 如果我彈緊C key既歌,彈緊新手必學果堆c key既 chord。咁我想唱高8度,咁係咪都可以彈最原始既c key 既chord, 唔駛變?如果唔駛變,咁結他彈緊既chord發出黎既聲音都會係一樣咁低,會唔會跟唔上唱既高8度?
無問題架,照樣和到
最後都係試吓有冇客覺得有影響先 最終好彩冇乜客人有feel到起枕 所以最後個學生就照彈結他
我見到有師兄建議爬格仔 係一個好好嘅建議 咁除咗瘋狂咁爬格仔 仲有少少野可以改善靈活度 就係你隻手嘅用力 若果你用無名指同尾指果陣 食指同中指都有好用力的話 咁成隻手就會谷到好硬 自然就慢 所以要靈活 手就要有適量嘅放鬆 將力度集中係尾指同無名指 咁你就可以更加靈活咁運用 所以可以試吓改善力度嘅控制
正確推弦其實係用手腕既力推上去 而不是用手指力推上去 所以手腕推之前要向左彎 之後再向上推
若果想冇咁攰 可以用手指公扣住條頸(即係low e弦果個位)咁樣借力推弦就會易推啲 同埋會推得準啲
舉例例如我c key唱do re mi 咁同一個旋律放係d key 咁的確係d key 高過c key
但係若果c key 我唱高一個八度既do re mi 咁就一定會高過d key 本身嘅do re mi
你睇吓我咁講 你會唔會明白
其實有同學仔隻無名指果兩節真係比較長 係真係一定會hi到e 弦 所以不用強求 直接轉用中 無名 尾指按234弦 其實都係正規按法 係絕對冇問題的
係冇問題的 總之你彈c key 嘅chord 你唱低八度或者高八度都係可行的 總之係唱c key就可以
其實都係 講到尾 其實都係時間 你用得多尾指無名指 就一定會越來越靈活 所以一定要多用盡四隻手指
收到,thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞