全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
LP算重,high fret難bend d,不過聲就真係靚既,中意就唔會不智
你好
因為我想彈電結他所以買咗個amp,但怕會嘈到鄰居所以都係攞個普通耳機插入個amp到練習。
但係攞個耳機插入個amp個時會一直發出「沙沙」聲(唔關唔小心hi到結他時,係個amp會發出「沙沙」聲)。
請問係關邊一到事,係咪要換個好啲嘅耳機?謝謝
唔會 睇啱邊枝鍾意邊枝就買
你而家又唔係睇啱幾萬蚊嘅Gibson

題外話如果而家買epiphone lp custom要小心 啱啱出咗個新系列epiphone inspired by Gibson Custom 個價貴過普通嘅epiphone inspired by Gibson好多 當然啲spec係好啲嘅 不過初學都係貪個款就冇謂買貴啦
N 年前學結他但未學成,但當時好多問題解決唔到

想問下手指太多肉可以點做?平時按每一格都要好大力先得,如果唔係啲聲就唔靚,另外 bar chord 仲痛苦,基本上係出盡力先有機會無虛位,其實係真係手指問題定結他問題?係咪條線太高都會有影響?

利申:彈acoustic guitar
手指太多肉 我有學生係大肥仔 但都唔會hi到弦 關鍵係手指嘅屈曲弧度要夠曲

要好大力先得 關鍵係你要按每一格最後嘅位置 係最容易出聲 同埋弦太高都有影響 可以setup解決或者用較幼既弦去解決

Bar chord 出唔到聲 可以試吓將隻食指微微上下移動調整 有機會每節手指虛位令到你按得不夠實 或者用食指側面會bar得實啲
可以試吓setup支結他可以好彈啲 都係可以有莫大嘅幫助 同埋都係堅持練習 慢慢就會掌握到竅門 加油巴打
你好呀 應該就唔耳機事的 係咪個amp個gain較得太大 就會有啲沙沙雜聲 試吓較細啲個gain 睇吓會唔會有改善
學tab再學chord都冇問題的 先後次序不緊要 最緊要係真係兩樣都一定要識

Epiphany les Paul custom 可能真係會比較其他結他冇咁好彈 但其實都可以彈到的 最緊要係自己心頭好 不需要理會 起碼係自己鍾意嘅款式
師兄講得冇錯 係有呢啲問題 但係可以接受同克服的
恭喜你終於買咗支心頭好 係好開心的
支strat俾我舞足8 9年 Eb drop D又玩過晒
saddle 搖座彈弓都俾我郁過晒
都係時候俾佢唞吓

講返支matt heafy 自問冇信心keep到唔黃
所以最後爭扎完都係買咗黑色

可以搵返上次買咗白色嗰位ching一齊做黑白雙剎
好呀 我試下先 唔該哂你
其實本身支野都係型 黑白都冇所謂啦
初初個個新手都會遇到呢啲問題 慢慢練 堅持就一定會克服到
有啲好似musicman ,sterling就會成支比例細支啲 其他就真係差唔多 條頸就真係有分粗幼 幼頸又真係好彈啲嘅
最緊要自己攞上手試吓手感 同埋睇自己玩什麼風格再去決定買什麼牌子結他
我習慣左用尾指bar234線有冇問題
最正統就係用無名指 用尾指就比較奇怪啲 睇吓改翻無名指得唔得
若果有跟老師學 就最好每一個星期都練到老師教嘅野 另外每日有兩個鐘 都可以練好多野 除左彈歌 仲可以試吓執歌 咁樣就進步得仲快
同埋巴打你係彈木定電呢?同埋你依家係玩咗幾耐 去到什麼程度呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞