全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
若果到時真係搞記得搵師傅兄整 會穩陣好多 有時我自己都搵師傅整 貪師傅整得再好啲
依家就好似真係冇乜香港band tabs譜 可能要睇YouTube cover 或者要自己執先得 你想要邊首呢 ?我睇吓有冇
新手有無d 平平地既結他推介
最後晚餐有冇
呢首真係冇
新手最多人用都係Yamaha f310 大約$1000 就有一支可以練
google左少少資料,見yamaha fs800系列都有推薦
有無邊款fs8xx 比較好
定係呢個系列唔岩新手
Sigma 呢個牌子好多model都係$2000左右 聲同手感都唔錯 都算幾抵玩
若果你有兩支結他 咁咪一支玩standard tuning 用1046 弦 另外一支就玩drop tuning 用1256弦 咁應該都夠玩 唔駛tune來tune去
其實你選擇fs800 都係幾好 因為佢個body細啲 好多人都話就手啲 Yamaha fg 系列就肥啲 支結他冇咁好攬
如果ukulele 有無推薦 應該預23吋
budget 1000左右
想買個家用amp 仔
Boss katana 定Yamaha thr 10/30 好
其實新手學結他 邊間琴行最好
定都係睇吓你撞唔撞到個好老師
咁當然每間琴行都有好同唔好嘅老師 某程度上真係睇下好唔好彩 但有幾間琴行好似網上風評不是太好
好似Mx music 同parxxxxd 咁 我係上網睇到有人講 佢哋可能有老師係ok既 但行政非常混亂 流失率好高 所以成日會轉老師或者會搞錯時間 你可以上網睇吓評語先
Boss katana 就拆聲恆啲
Yamaha thr 10/30就清聲靚仔啲
所以睇你玩哪一種風格比較多
Ukulele我係用kala 貪佢係大牌子 實冇死 有啲model都係$1000左右
如果彈流行曲
新手買f310定sigma好d
sigma dm15 o唔ok
budget2000內
執chord同ear training 好難
咁我覺得sigma dm15好啲 無論聲同樣都係靚啲
想問吓你係執什麼風格嘅歌呢?
我覺得pop同rock 係比較易執的 最難執就係jazz 真係勁難先聽到 玩啲chord又深 又一段段係咁轉key 又轉得快 堅係難
想問下用pick掃chord嗰時有啲刮刮聲可以點解決我結他老師話可能因為我掃嗰時用咗塊pick嘅邊嚟掃,但係我掃嗰時已經將塊pick對正啲弦,都仲係好似會有啲刮刮聲咁
sigma頸厚同埋留意桶型
D桶好大舊我會建議買om桶
呢個價位我建議俾多少少買yamaha fs820
同埋去尖沙咀通利試下同攬下d結他睇下就唔就手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞