全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
除咗升降key 又會經常借IV chord 嘅II V I 呢個我覺得係幾好用 例子係c key IV chord係F 咁你可以借F key 嘅II V I 即係Gm C7 F 用係c key 入面
其實仲有好多可以用係j pop 入面 有時間我再寫出黎俾你參考吓
借IV chord 251呢個學到嘢感謝分享
有一個樂理係叫secondary dominant
例如c key 係C Dm Em F G Am Bdim
Dominant 就係G7-C V chord去I chord
Secondary dominant 就係VI chord去II chord 變成A7-Dm
或者VII chord去III chord 變成B7-Em
如此類推
新手玩左一個月電結他左右,想買左個 amp,見到上一個 po 有個 nux mp-3 好似幾好用,想問下 nux mp-3 同啲一舊舊嘅音箱有咩分別
同埋有冇平價amp 推介,主要想戴住耳機彈,唔該師兄
家用amp我初學嗰陣買咗部line6 spider用到而家
但係其實佢都係digital唔係行膽 所以後期基本上都係用di駁電腦算 又有模擬唔同amp/ effects 又可以錄返俾自己聽
唔該師兄
唔好意思 遲咗覆你 若果帶住耳機彈 就買nux mp-3比較好 因為佢本身就係headphone amp 同埋佢可以usb接電腦 都有好多聲音選擇
收到,唔該師兄
Headphone amp同普通音箱分別就係音箱聲音可以直出 headphone amp只可以戴耳機聽 所以你戴耳機就直接用headphone amp就啱晒
練barchord嗰陣食指有個位成日㩒唔實2/3弦,個位嘅骨凹咗入去少少啲肉又壓唔實,想問可以點解決
應該用手指嘅側面去bar 即係近手指公果面
同埋食指要微微上下移動去調整一下 因為每人嘅手指都長短粗幼不一 有啲位置會比較有利去barchord 你可以嘗試下 睇吓有冇改善
Thx
彈咗幾日有改善咗
但fret 1真係難bar啲
因為fret 1係條弦最硬嘅位置 不過比啲時間再練下 遲啲一定會練到的 加油
真心覺得呢個channel 好多嘢睇 推介一下
https://youtu.be/crZ3-zfkcZU?si=2HJFbgRd3oJch2hy
1-3k 電結他要靚仔同埋白色嘅請問有無推薦?
格數係影響啲咩?
若果有歌嘅solo要彈第22格 咁你就要係第21格推弦推高半度
Lava me係木結他來的 若果你想搵電結他 都係要搵翻squier Ibanez Yamaha 呢啲牌子有初學model
無線連接系統其實兩個牌子都係差唔多 不過我自己會選Ibanez 純粹我自己鍾意Ibanez個牌子多啲
巴打你好
幾年前有個朋友俾咗支木結他我,咁我個時自學咗一陣就擺低咗

近排諗住學返,見啲線都好似生生地鏽,諗住拎去俾人check下加換線

我見啲人係咪會教低啲啲線,係咪真係會易撳啲

想問下有冇呢個需要同知唔知搞哂呢啲野大約要幾錢

唔該巴打
因為彈電定木嘅內容係好唔同 所以建議你都係決定咗玩電定木先再買 咁就穩陣好多
若果你問lava me好唔好 我自己就覺得係好多嘢玩同平 但係聲其實真係好麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞