全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
唔熟首歌
純粹估下
F Gbdim7 Gm7 C7b5
我自己就鍾意strat 跟住tele 最尾先選擇les Paul
想問下你果支係哪一支電結他呢?
第四個應該係Gm7b5
啱啱買左把電結他幾日
想問下可以點玩熟個fretbroad
依家跟緊依個練
https://youtu.be/PJddQ6Q0UDo?si=ZqQ2iPqCXRjxvMSw

定係由練major scale開始先好啲

Thanks Ching
有冇方法可以訓練耳仔認key同chord?

另外有冇咩特別方法去記scale?每次練完都好快唔記得,同埋free jam都用唔返出黎
若果係呢個價位嘅結他 我會選擇翻mono結他袋
我睇完覺得用major scale 練咗先會容易啲 之後先再練呢段片 不過佢呢個都係幾有用 用來記fretboard
若果係認key 我會逐個major scale 去彈 聽chord我就會每個key 嘅I II iii Iv v vi vii chord去練
若果係記scale 我會記住每種scale 之間有什麼分別 例如major 同pentatonic 係少咗fa 同ti
呢排好鬼忙 等我得閒先再聽下先
想問下掃chord嗰陣要mute嘅話右手手法應該要點先好啲

試過好多時都漏咗一兩條
若果係palm mute 隻右手中指無名指尾指要好似手刀咁枕住6條弦 咁先唔會漏咗一兩條
若果係急停咁mute住個chord 最好就左右手一齊配合 左手放鬆按弦 右手要同步住弦線 若果不同步就有機會漏咗少少聲 所以左右手同步都幾緊要
想請教下平時練結他除左彈歌之外有咩可以練

係咪應該摸熟個指版佢

小弟新手彈左差唔多一年
練scale 可以摸熟個指板 咁你執歌同jamming 先會有進步
另外都要理解首歌嘅內容 例如玩什麼chord progression 怎樣編曲 咁樣先會吸引到首歌既內容 對於作曲編曲會有幫助
最近有個學生買咗 我有玩過 佢嘅優點就真係好玩
有effect 有loops 有譜睇 有錄音 但就真係唔係靚聲 若果要好靚嘅木聲 就唔需要考慮呢類結他
想問下個音質對唔對得住個價錢?呢隻結他適合咩人用或者咩人先值得買?
因為我自己未係玩得好耐 所以音質嘅嘢暫時未太聽得出同埋追求
當有部掩割版iPad mini mini 撳咗入支結他度,佢聲稱幫到新手學結他,但唔係個個鍾意咁學法。

其實最怕個mom或電池之類嘅電子野,壞L咗支結他仲要唔要好
想求問點爬格仔先有效?
跪求例子
google e minor scale on guitar
呢個通常係新手學major/minor scale嘅第一個shape
請問邊度學
老實講音質直情係好麻麻 但佢賣點係多野玩 若果專業級結他應該不會考慮 但好多人都係自娛 咁比較啱自娛嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞