全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
呢隊都係後生同比較新晉既本地metal band 值得支持呀
https://youtu.be/5jjd4_Mv5F8?si=E_swCbC25gfbCmn3
推介嘅廣東話結他教學channel 十分厲害嘅結他大神
lm
我會定期分享多啲練結他有用嘅影片 感謝
想問下locking tuner 換弦果時要唔要轉兩圈?
定其實拉到lock 住條弦就可以開始tune 條弦?
其實就唔駛專登轉兩圈 但係可預鬆少少條弦 首先lock住條弦 跟住就tune條弦 你扭緊個machine head 佢自然就會慢慢圈住 所以條弦要預多少少
Cfu
請問如果初學,slg200s靜音結他可以嗎?(偏向流行音樂伴奏,其實主要唔想嘈到屋企人)
可以呀 我以前都有問人借來玩 聲就普通 但就真係唔會嘈到屋企人之選 夜晚彈都得
新手想自學應該點學?係咪一定要學識樂理?
最初其實都係練好啲按chord先 之後若果你想睇譜叻啲 就要熟練數拍子 之後要再進一步 就要開始熟悉樂理 因為識樂理 對於執歌 改編 理解歌曲係有好大幫助
學咗兩年到宜家數拍子都係好廢,成日個嘴數吓數吓就無數,變左好似用感覺嚟彈
想問巴打們你哋係點練好啲拍子
唔係淨係練嘢果陣先順便練數拍子
平時聽歌都可以數吓拍子

同埋唔洗用口數 用un腳/踏腳嘅形式數可以更加容易將拍子感刻入身體
同埋踏腳嗰陣唔係好似鼓佬咁淨係踩1 3拍 而係踩晒4拍(3拍歌就踩晒3拍same logic

落到8分 16分可以兩隻腳交替咁踩晒啲音符出嚟先 然後右手picking再跟
感謝巴打代為回答 係十分有用嘅建議
我會分開兩部份來練習
第一部份會開拍子機四拍 跟住我會係入面彈二分 四分 八分 十六分 三連音 六連音 隨心所欲咁去轉換不同拍子 每一種拍子我都彈得準 好自然之後練歌數拍子就會得心應手
第二部份係練歌數拍子 我會先用口數一次拍子先 等自己了解清楚個節奏 之後先再彈 彈嘅時候試吓開一個好慢速度嘅拍子機 將呢句樂句完全對準拍子機 之後先再慢慢加翻快 久而久之你就會彈得越來越準
又唔係話回答嘅 純粹講出嚟分享吓又可以俾高手們指點吓姐
同埋我由細到大基本上都係自學 自己摸索所以有啲方法可能唔係咁正路 覺得唔對路都麻煩ching提提
我以前細個自學都行咗好多冤枉路 之後先慢慢修正翻 所以多啲上網睇或者問人交流下 係會好好多
感謝兩位巴打解答我,我會好好用你哋嘅方法嚟練,希望半年內解決數拍子問題
有什麼疑難可以再提出 希望可以幫到大家
想問下巴打寫歌嘅時候寫chord progression 思路大概係點
玩咗幾年自己想嘗試寫啲嘢出嚟(jpop feel啲嘅)
自己度個chord progression 聽落去好似硬係唔太順
於是又學吓人哋啲歌嘅chord progression 放落去
但係聽落去又好似走唔出人哋首歌嘅影子咁
我都有成日同啲學生執jpop既歌來玩 其實要有jpop 嘅feel 咁就要學吓佢哋經常使用既樂理
例如佢哋會經常會係一首歌入面轉key 除咗升key之外 佢哋會玩埋降key 甚至會降半度 又突然升一度半 呢個係幾有驚喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞