全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
例如當我按條D弦 我左手手指其實已經好自然咁mute咗G B E弦 右手就會枕住A E弦咁樣去配合 如此類推 咁樣就唔會有雜聲
小弟最近考完個grade電結想入行去琴行教下結他返下part time順便攞下經驗
但自己未係真係好勁唔知有冇能力
想問如果去琴行做主要係會教啲咩?
同埋有冇話邊間會好啲
若果想入行 初初都係係琴行教比較好 因為開頭係冇乜學生 係琴行可以幫你搵到學生 同埋去琴行學通常都係初學同埋小朋友比較多 咁你可以儲下經驗先 之後先再考慮自己再跳出黎教
初初都係教最基本嘅嘢就可以了 例如睇譜 數拍子 少少樂理知識 掃法同獨奏 最緊要幫學生打好個底 執靚啲手勢 呢啲都係初學必教的
唔算係學結他嘅難題 但係都想買吓意見
最近想買枝les paul嚟玩吓 本身睇啱epiphone嘅matt heafy signature,但係朋友建議加少少budget買gibson studio 而家好掙扎買邊枝好因為epiphone嗰枝都要成皮嘢(柏_琴行價 而擁有一枝gibson又好似係人生里程碑咁

利申 非trivium fans 純粹見枝嘢有coil split 背面又cutting方便彈高把位 等等嘅specs先有興趣
最近想買枝Epiphone Les Paul Custom
但又唔知要普通版定matt heafy signature 好
有冇ching 可以分析下值唔值比多啲要matt heafy signature
exactly喺你樓上提過枝matt heafy signature
你個situation就梗係買matt heafy嗰枝啦

matt heafy嗰枝淨係coil split同高把位個cutting就夠贏普通custom啦
同埋個fishman active pickup都正嘢嚟
仲有又有減重 又薄頸啲 又有tone switch 又有弦扭lock 冇擋版

btw上網睇就算係比都係同Epiphone Les Paul Prophecy比較 佢地啲spec似啲 主要係22格同24格嘅分別
已買matt heafy版
係現場比較過 真係輕唔少同埋聲係metal 啲
買咗黑定白
覺得白色型好多 但係好怕耐咗會黃
btw喺柏_買?想講個價少貴
柏_啊
因為我都係分期 諗住分完差果少少就由佢
佢仲要得deplay 果枝但佢deplay 果枝都好新同埋個琴頭logo 隻色勁靚你都知呢家野抽獎架啦
唔記得講我白色
白色真係型好多黑lp custom 勁多人撞款
諗住勤啲保養希望唔好咁快黃啦
最mind blowing嘅係淘寶官方店先做緊六千幾
其實有啲心郁郁想博
利申 冇睇開淘寶 係朋友send俾我睇先知
我都覺得白色靚好多
若果玩metal就梗係買Matt heafy signature
其實香港啲樓上鋪係搵大陸啲人買批發 好似普通lp custom 黑白都係3000幾
但唔知會唔會比假野你喇好驚中假野

肯定係官方店就ok 啦 但淘寶電結因為picker 有磁只可以走陸運小心撞壞

不過so far matt heafy 應該少啲有假?
唔知幾耐會變黃
新手一問
其實啲歌曲上面既Chord,我係到嗰個位掃一下就得,定係要上下掃多幾下
都係 老實對速遞嗰啲冇咩信心
但係眼見柏_真係食水深
Gibson美廠嘅都算
Epiphone中國製淨係運費都平一大忽 點解仲可以賣咁貴

btw早排喺連登見到話深圳有間gibson旗艦店…?唔知有冇人多啲info 冇乜嘢都唔想貿貿然北上
平時都係玩開rock咋我
夾band都係玩吓Mr. Kolor 五月天呀咁
自己喺屋企玩都會玩吓X, Luna Sea嗰啲
不過X都算偏metal…?
睇你想做咩feel 鋤多幾下咪激昂啲
至於掃法其實主要都係靠感覺 網上面有啲新手常用掃法/指法可以搵嚟參考吓
其實我有一支白色電結他 用咗十幾年都冇黃到
若果係玩pop rock 好似 Mr. Kolor 五月天都真係不太適合
pop rock可能用fender 比較貼近
X Japan 就啱嘅 Luna sea都係用fender或者Navigator比較夾啲
初學可以試吓一個bar掃四拍先 之後可以睇吓首歌要什麼感覺再加落去 不過文字好難試俾你睇 有需要可以TG我 等我拍少少彈法俾你參考一下
你點保養佢
所以總括嚟講建議fender多啲?

因為自細睇好多band嘅lead guitar都係用lp
就睇返上面提嘅band 都係得hide平時上台係用fernandes 但係其實佢都係玩lp出身
所以都想買枝全面啲嘅lp嚟玩吓

同埋近期玩kolor啲歌 發現羅賓好鍾意玩killswitch 然後喺唔加工嘅情況吓 應該都係得lp可以利用pickup switch去模擬到個效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞