全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
好,試下
明白 咁有兩小時 可以安排練一首cover 歌 練完可以試吓執歌練習聽力 之後再開一條backing track試吓即興彈奏練多啲scale 咁好快就會有進步 隨時兩小時都唔夠用
至於老師嘅問題 可以試吓上堂前諗定一啲你想知道嘅問題 到時主動啲問老師 佢一定會教你的 咁就可以keep住有學到野
收到
會試下玩多d scale
都明白嘅 咁咪試吓轉吓老師 睇吓會唔會有幫助
想問有冇平價既audio interface 推介
Fender single coil 入drive d noise 嘈到唔想彈,但見上網人連solo high gain少少都冇問題,係咪noise gate係唯一出路
正常係唔需要用noise gate 㗎喎 可能係個gain推得太高 同埋用neck pickup solo可能會冇咁尖 或者會唔會係solo果陣mute唔清其他弦呢
新手入坑,買完人生第一支電結他之後本來就想跟住鐘意既結他手既組合一舊一舊effector咁買埋返去
不過比鋪頭個人建議(水)咗去買個左nux mg 300 話呢一類multi入面有曬唔同效果對新手係最好
但係拎到返屋企發現好overwhelming 太多野簡又唔清楚每一個選擇有咩作用 我對音色都係得基本到近乎零既認識
巴打會點建議我點approach呢舊野
若果你真係乜都唔識嘅話 其實都有一個方法可以頂住先 其實multi 有一個功能可以將裏面預設嘅聲轉去任何一個版面
例如我想要7b同23b預設嘅聲 我可以直接copy放係1a同1b 咁你係可以用住先
當然最好就上網睇吓人哋點玩 同埋睇吓說明書 其實就唔算好難用嘅 加油巴打
有同樣問題
multi 唔使set之外,個amp 都唔知點set
用緊yamaha thr10ii
巴打可唔可以教下如果multi 直接入amp 嘅話,隻amp 應該點set
三連音好難練
其實三連音係幾好用的 我首先會開拍子機對準先 同埋最關鍵係個down up picking 其實就係落上落上 不過因為係三連音關係 所以就會變成落上落 上落上 三個為一組 希望可以幫到你
平時amp有return果個洞,就可以直入return 唔駛經amp,但因為Yamaha thr10ii沒有return,只可以input 入
最簡單用clean channel 熄哂所有effect ,eq大概都係中間,咁就唔會amp同multi d聲混亂咗
https://youtu.be/A9NvvgB2E1E?si=VT0w9KGuNWp4TR8g

好鬼正 有冇人聽開呢?
mateus
Plini 都好正
呢度有冇人聽本地metal呢?
https://youtu.be/ong-X6xZdFw?si=C1g2alb7oqySwQNd
Classical結他有無推薦
初學應該買幾錢左右?
若果真係最初學就最多人買Yamaha c45同c70 大概$1000之內
自問係咪平時係咪3分鐘熱度先
會唔會想上台表演吓嗰啲?
如果唔係啲易放棄嘅人買靚啲 幾千蚊嘅都唔怕 好過玩落咗仲要再洗錢買過支靚嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞