全職教結他佬 學結他遇難題 你問我答(2)

334 回覆
9 Like 7 Dislike
你好呀 係可以調整較低啲弦距 或者用較幼嘅弦線 都會易按好多

若果有需要又啱地區 你可以TG 我 睇吓我幫唔幫到你整
推薦幾款Pedal 好鍾意Metallica 同X
X嘅話咩pedal都冇用 一定要買Fernandes Mg先有hide果種膠聲
巴打 想問我支木結他(f600)弦距有啲高,請問應該出去搵人幫手整定自己睇youtube整都ok,我唔知呢d檢查要收幾錢唔該你

自學緊電結他,應該點練先記得熟D chord 同scale
學arpeggio先,再pentaonic, major scale砌上去
有興趣睇tomo本書講major scale
咁就唔駛將自己限左喺box shape入面
自己整一定會好似下面咁炒到個底飛起晒
除非你想支結他難聽啲 唔係就出去setup喇
同埋如果你saddle而家都唔係好高嘅話
就要neck reset
通常我都唔會死記 若果你學多啲樂理 其實chord同scale都係有好大關連 所以除咗死記同練 真係要明白裏面嘅樂理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞