STAR WARS 星球大戰 新 集中討論區 20

945 回覆
10 Like 3 Dislike
拎星戰細路唔駛用腦野, 同教父比, 真係CLS
你都係行埋一邊自己繼續老尴算啦.
我番睇BOOK OF BOBA唔覺好悶,
頭幾集係要黎交待BOBA FETT既行為動機,
唔通係個閪窿走番出黎, 即刻走去搵黑武士問下佢個仆街仔去邊報仇咩
你到底係讚定踩緊 睇唔透
自己標準低唔好覺得其他人都一樣
ON九先會成日分高低OR讚定彈,
睇星戰DISNEY野, 要有睇哥普拉教父既觀感, 係你ON九.
想有教父lv係要求高咗啲嘅
特別而家啲死忠連小朋友齊打架lv嘅衝突都收貨
前傳都唔係唔洗用腦啦
Tcw咁好睇都係因為情感豐富
又夾下皇帝d陰謀
後傳三集就真係唔洗用腦啦
相信樓上應該好buy
但智障到小朋友都覺得膠
要求其實真係低
但Boba只可以講浪費晒
比喻就係攞咗塊靚牛去切粒整羅宋湯
Mando 第三季就係攞去切片炒咗碟菜
Obi wan 直頭用A5和牛去做燒賣
屌中中ar
咁公道講句,由星戰系列第一套開始

星戰係一套科幻爆谷電影。類似啲超級英雄電影

爆谷電影唔代表係兒童向作品,

只係節奏明快,用簡單方法講故事。著重「爽」度。

星戰最重要嘅元素係科幻嘅宇宙世界觀,光劍+英雄歷險

當然啦,星戰出左咁多年,獨立作品玩下其他花樣難免。

其實有啲似MCU marvel個情況,MCU失敗嘅其中原因就係復4後講太多,忘記咗本身自己「爆谷電影」個定位。門檻太高加故事垃圾加好多因素導致咁。

星戰最近叫做搵得返個「節奏」,好似Ahsoka咁都掌握得返大家想睇乜。

爆谷電影最忌係講太多,有深度唔代表好睇。

BoBa套野錯在起頭節奏太慢。如果佢似Netflix咁一套出咁會好啲。 但一個星期先一集,節奏慢加講故事功力不足就會唔夠精彩。

而7-9 ? 星戰正傳電影係我個腦得1-6。7-9係我個平行宇宙冇出現過。

老土劇情同埋一定唔會出一集就死嘛
睇星戰 梗係知套嘢係fantasy 甚至係武俠 我自己較返個expectation 就ok

但boba fett 突然講到黑道 要建立秩序又盛 我自己計就被撩起條根 當然知道冇得同god father 2比較

但fett 嘅描寫 又真係太薄弱 結果搞笑 搞唔掂 唔講教父 同古惑仔都差幾皮啦

如果引起不滿 我只能夠講 我太多無謂嘢諗啫
浪費晒
再講 starwars 同 god father 都係70年代嘅出品 都係各只範疇無可複製嘅頂峰 但兩者都鍾意 梗係冇問題 大有人在 觀眾自會調節期望

但現代一啲篇劇 不自量力去講一啲唔善長嘅故事模式 就要多做工課 甚至避重就輕
睇第一集慢節奏講佢點樣喺沙漠做奴隸 都估到套劇有啲料到
曾經嘅S級獵人/之後做黑幫大佬嘅人俾人咁樣撚
黑妹傳係咁上下
Boba由黑武士叫佢今次唔好熔人
去到套劇變拎棍老人都唔係同一個角色來
你會唔會見奇連伊士活槍都唔曉拎 帶班印弟安人去打仗之後話要以德服人
起~~~
佢個故事講佢經歷左啲事加老左,所有心態有變係講得通。

但係套劇講故事講得唔好咪出事。

加上編劇咁樣寫浪費晒個角色

其實本身4-6 boba嘅背景好空白,大把野可以講

佢本身設定係複製人,如果講佢新共和時間要面對返依個身份同出多啲殘餘Clone嘅情況。甚至打返同種複製人會重精彩。吹話有偽501部隊打都J死人。

依家依個幫派故事就浪費左前傳帶出佢係複製人依個身份。

我自己係咁睇。
乜唔係jango先係複製人?
唔排除呢個方向有故仔拍到好看
迪迪尼對待星戰角色比我感覺係
佢地好驚啲觀眾因為佢做咗壞事唔受歡迎
搞到冇曬棱角冇曬edge
但boba fett你期望會係道德觀上灰啲
呀你又寫佢去解放奴隸大情大義
先唔講劇情

trinity可以比把短刀插一插就死左
但sabine比人用光劍對完都係瞓下醫院
點解網上咁多人估係darth ep1 唔係話1000年冇見過sith咩 感覺上好似fallen jedi機會大啲
覺得佢就算同sith有關連 都頂多都係sith apprentice嘅殺手 類似Ventress咁嘅存在
100年前啲人弱雞啲
仲有qui gon
Jango係人 佢只不過做咗複製人個template
Boba係複製人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞