【七月新番】【動畫】咒術迴戰 第二季 (3) **劇透請四重加密** 動畫黨RIP

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
係咪因為壺寶比五條撚慣,真人要忌西中之虎,花御開唔切領域
你就睇少左佢四個,呢四隻野都唔係非特級可以應付
白卡嘅行動應該幾難捉摸是敵是友都未知
利申非漫畫黨
花御之前虎仔東堂咪打到勢均力敵咁滯
咪話佢開唔到領域,比五條老帥阻住左
有領域同無係差勁多
Mei Mei 有一幕畫得好撚崩好恐怖
佢斬斷咒靈對手之前個一秒
冇眼珠 面容扭曲
我一暫停嚇親
係咪得我覺得動畫易啲理解禪院家主個術式
冥冥個段靚到OP前後兩個level
陀艮閪領域之前,老嘢單人已經可以壓制
因為呢個設定真係需要動畫嚟理解
同埋芥見解釋設定通常都好hea,成日求其扔一堆字海要讀者自己當說明書咁睇
冥冥本人靚到
冥冥個段應該係新沼拓也負責分鏡演出(佢之前喺戀上換裝娃娃畫海夢既表現非常好)。OP好明顯第二批人整(分鏡演出:龍田洞?唔知乜水)而且工期緊張,據聞下集而家連原畫都未畫完
Mappa喺twitter被人炎上緊
點解?因為今集後半好崩?
個人覺得阿伯輕敵,俾到機會章魚怪開領域
特級嚟有返咁上下實力
雖然崩
但都尚可接受
涉谷篇戰鬥咁密集,好難做到集集都高水準,關鍵之戰唔好出事就得
唔係炎上佢崩,係話佢太趕,時間管理差
得幾日畫原畫,畫到咁已經好好(估計都係爆肝)
調返轉諗MAPPA都無發揮曬班製作人員既才能
Schedule混亂不堪
所以導致staff冇應有嘅時間
做佢哋預期想要嘅效果

最弊係有動畫師覺得完全係自己問題
但事實並唔係只係力不從心
https://x.com/azureoekaki/status/1717585488251691282?s=46&t=3iuVz3--VnPDHmaCVg-piw
個陣諗咗好耐
依家證實係啱嘅
呢套野同巨人都係咁同一個問題, 反映漫畫作者諗到畫唔好.
都係要用動畫先表現得好, 令人睇得明.
直昆人第一拳少咗速度感
有啲可惜

不過接受用跳格嚟呈現
都符合佢嘅術式
互補
我唔覺得係互補, 我認為係巨人動畫版拯救番個原作漫畫.
原作漫畫作者諗得掂個劇情, 但佢作畫能力問題, 力不從心, 佢好要時間去畫畫, 但佢真係唔夠時間,
睇第一期巨人, 作者其實表現好好, 但去到中前期就開始好難令人睇得明, 佢畫得肉酸, 我睇得辛苦, 係睇動畫先至覺得好睇.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞