【七月新番】【動畫】咒術迴戰 第二季 (3) **劇透請四重加密** 動畫黨RIP

1001 回覆
2 Like 4 Dislike

呢個係動畫討論post,希望動畫黨嘅你仲未畀人劇透
如果要劇透請四重加密

漫畫討論post在此:
咒術迴戰 (57)永遠懷念孤身漢化巴打 - 荃灣迪布尼
https://lih.kg/3507010
其實唔明 最新嗰集 點解領域展開完唔殺晒真人佢地先?
0.2秒無量空處只夠令幾隻特級呪靈熄一陣機,殺唔切。要殺佢哋就要再用長啲時間嘅無量空處,但在場嘅人類會全部頂唔順死晒
花御既領域展開無咗件事
之前咁多舖墊
契訶夫之槍
上季鋪佢用到領域
真心唔明

最厚血嘅花御都係瞬殺
咁即係點根本就應該殺特級先

5分鐘真心太長
他只是個凡夫呀
糞作留名
結果論啫,開嗰陣都唔知佢哋hang幾耐機

殺曬之後冇戲做
啲特級唔hang5分鐘,55555都無辦法殺細怪啦
所以佢直覺上佢預啲特級唔會阻佢

佢被封就一定嘅,但起碼講到佢打到啲特級殘血/唔好講5分鐘咁耐

劇情需要都要合理
同埋對特級黎講,唔好阻五條殺垃圾仲好,佢地主要目的都係想五條攰姐
呢五分鐘淨係攞嚟清卒又真係幾搞笑
唔怪得俾人話凡夫
覺得今集整得麻麻地
見上集一堆地方偷工減料慳錢,以為今集會好好睇睇,但係睇完幾失望

堆路人喺電車黎之前接近佈景板咁濟,毫無反應完全營造唔到五條因為周圍既人而係戰鬥上有限制既氣氛
戰鬥既分鏡頂多只係好過上集,係開完領域之後殺卒仔嗰幕好少少
當中既速度感又成日為咗遷就講對白而慢落黎

成場戰鬥講到對五條黎講幾壓抑,處處綁手綁腳既情況下要諗出解決辦法
但呢一切與其話觀眾感受得到,不如話觀眾只係聽到角色/旁白講出黎
而喺呢堆佈景前面打咗一場慢吞吞既戰鬥
睇完第二季開播到而家 呢三場打鬥,發現第一季監督朴性厚 真係明顯高幾班。 第二季既分鏡,畫面嘅碎片化好嚴重,有好多剪接同分鏡都看似冇意思,而且節奏過長,越睇越抽離放棄咗某種程度嘅寫實風,更貼近主流動畫嘅畫風,同本身渋谷事件嘅寫實元素不配合。明明走血腥黑暗路線,但畫面長期光線充足,氣氛完全不配合
真,啲路人見到身邊啲人爆頭都無乜反應,正常已經人踩人
上集打蝗蟲已經悶到嘔,今集又係做得麻麻地,仲要被漫畫黨劇透
見到咁生龍活虎既555好感動
睇完今集動畫真係笑話
一開始學生回憶最強
講埋現代最強術師
0.2秒領域殺千個怪獸
咁勁嘅人竟然做左boss條𡃁
可能下下話開咗無極限術式
這是最強的兩人一去不復返的青春。
呢個時機岩岩好,好諷刺
因為芥見條撚樣成日都諗唔到新領域點畫, 體諒下佢
不過設定有名, 叫朵頤光海
其實花御都唔係瞬殺
55555殺佢都要用下計仔
用個能力排斥佢推
後面個結界唔俾花御出
兩邊鬥大力 花御係中間變肉醬爆炸
都要搞左一輪
你估真係過去一下秒殺切韭菜咁方便咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞