點解咁多男人一過30就可以接受自己樣衰?

658 回覆
1159 Like 162 Dislike
未過30前都係樣衰只係老態出埋嚟
條仔樣衰啲可以令條女放心?咩思想
另一半樣衰,唔好話帶出去見人,係搞到自己都唔開胃,又會有幾開心?

為什麼單身多年會變成魔法師,不是巫師、麻瓜之類的呢?這個說法起源自2006年的日本無厘頭搞笑漫畫《萌系魔法師》,劇情講述一群打扮成少女的黑道,他們比拼的武器不是槍械,而是使用各類魔法,其中擁有處男身份的萌系魔法師,可以使用強大的「禁斷萌系魔法」,這個梗也被許多單身網友自嘲,進而發明了一套「魔法師轉職表」。

「你有沒有聽過這樣的傳說?直到30歲還保有童貞的話,就能夠使用魔法⋯⋯。」出自《萌系魔法師》漫畫中的經典台詞,讓網友發揮創意補充系列「單身魔法師轉職表」,以每5歲為一個區間,守住童貞到30歲就能成為高級魔法師,時間越久能發揮的魔力越大,40歲是魔導士,60歲是賢者,70歲可當上法神,直至今日仍有鄉民若過了30 歲保有童貞,會稱自己或對方「轉職當魔法師」,也演變成當今日熱門日劇的名稱 。

原文網址: 30歲處男為什麼是魔法師?立即解構爆紅日劇劇名來源及意義! | 支01
名牌無用架
啲大陸佬都成日名牌著到老反咁
其實諗諗吓
女人肯執靚自己會好多人讚
而且讚嘅位又多 樣 臉 胸 腳 整體身型

男人執完 學上邊講 只係出於市容 同自己嘅要求
社會上讚女都多過讚男
靚女同醜女既待遇天淵之別
相反靚仔醜佬都冇咩人關注
父權社會
見到自己條仔由大隻/身形正常去到肥佬樣
好聽就見幸福肥,難聽就叫放縱自己毫無自律
我係條女都出軌啦
其實男人執靚自己都會有人讚
女仔都會私底下討論,可能你唔知啫
而且對工作同人際關係方面都好有幫助
根本無人會理睇唔上眼既男人
或者外表只係父灌社會用黎剝削女人既藉口黎
都啱,做下運動氣息都好啲嘅
有啲瘦底冇胸但個肚腩的凸晒出嚟
加埋寒背盆骨前傾更加明顯
條女唔畀你掂唔好話佢性冷感
話就話係對自己嘅要求

但如果男仔執完有人讚 有人欣賞 講緊女仔嗰種待遇
大把人肯執

而家風氣係 「起碼好過之前」
一係就設例「兩個xxxx拍埋一齊,你都揀xx」
完全無改變嘅誘因
絕對認同
其實唔係真係話要改變好多 執少少嘢人哋其實都睇得出
起碼個頭整整齊齊 起碼隔幾日先着返同一件衫
間中做吓負重 出完街返屋企起碼洗個面咁
自己自身有臭味就可以噴下少少香水
而家差唔多30都比同事話覺得似啱啱畢業
任何嘢都冇得一蹴而就,由0分直接上到100分
但你識打扮下,管理下身材 皮膚同髮型,望落去就算唔係真係靚仔,人哋都會覺得你係一個有品味企理嘅人,但你印象都好好多
仲有唔剪鼻毛真係好難接受
講緊長到申晒出嚟開晒叉嗰啲
我自己嚟講,本身鍾意學理論/concept嘢 覺得望到啲嘢好似自己透視到點運作個feel好正

其實同普通hobby一樣,唔洗特登keep,你可以話我興趣好奇怪,人哋鍾意運動/整手工,我就鍾意睇wiki youtube 或者有啲大學網頁有online textbook/tutorial

當然你同時拎有執同無執嘅人嚟比 就高下立見
現實上就係 無feel到有好處/有需要
因為女好少會當面公開讚男人外表如果你同啲女夠熟,做勁close既fd, 佢地就會當你係女仔fd講下邊條仔正仲癲過男講女
我啲中學識落既女仔朋友會傾依啲
但可能社會風氣都係要求女仔內斂啲,兩性關係女仔偏向被動,所以佢哋好少流露自己對異性外表嘅感受
而男人睇男人係競爭性多,就算佢覺得你靚身材好,佢哋只會羨慕,為面子佢唔會承認你比佢好(呢個post啲人話有錢>外貌,其實都係差唔多道理)

但男人唔同,係主動既一方,會主動溝女,所以咩都會讚啲女女睇女都係公開互讚,但私底下屌你死姣婆
有幾多年好似郭城幾十歲都咁靚仔
唔好講野 即刻做50下掌上壓先 每日做 一個月後身形會好左 想做多d可以落街跑半個鐘
但係我主要想講,你可以注重外表,但唔好放大到人類必須咁
我用返你果種語氣講另一個topic,我諗可以突顯到呢種講法有幾乞人僧

同埋「干淨整潔」個標準係比marketing騎劫咗做青靚白淨,又要遮瑕,但真係唔遮就係污糟?
啲日本仔做到隻奴咁都日日gel頭返工,啲西裝全部fit 身
啱啱相反,以為錢=everything先係死蠢毒撚嘅唸法,人點解要有錢?係為得到資源,但外貌本身都係資源之一,更唔好講身材好多時候同健康直接掛勾,你無健康一隻死毒肥做到暴斃仲要錢來做咩?所以反而好多有錢佬都會keep住做運動,你睇下美國,有錢嗰啲先會食健康食品搵私人教練操fit自己,窮嗰啲一堆人日日食垃圾食品肥到隻豬咁,前者識得照顧自己又有自制力就算有咩冬瓜豆腐事業失敗都好容易東山再起,後者根本就係無自制力嘅代表唔好話再唔再起連跨越自己階級都好難做到。

所以唔好搵藉口呢個世界淨係睇錢啦,根本只係自制力同容唔容許自己墮落(外貌上身體上)嘅分別。
基本衛生,唔好臭就夠,髮型身材只係bonus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞