咒術迴戰(43)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
如果就設定黎講, 外國咒術師同咒靈產生非常稀少,既然稀少未必有55555呢個LV都唔出奇 , 再者555之所以而家咁勁並唔係天然

跟據天元所講因為甚爾既出現打破咗本身一直既輪迴
1:天元既同化
2:55555既覺醒
所以55555而家之所以咁勁係因為甚爾既出現,所以7海講做咒術師唔好同555比,因為555係多次輪迴中一個特異點

你話555可以統治世界 , 玉折篇夏油就講555想做其實真係可以,又係"設定"上佢唔想囉 , 又或者係當時夏油阻止咗佢向呢個方向發展(懷玉篇係盤星教執返理子條屍嗰陣)
如果真油仲係理智嘅 佢應該要搵下點解外國咁少咒術師同詛咒 同埋 應該要殺左天元佢
因為其實咒術師同詛咒係正向嘅關係 一方強 另一方會強 之後互相成長 其中一個原因咒術師可以keep住強係因為咒專 咒專又由天元去保護
睇睇下 其實天元先係同假油一夥(加上佢地以前關係好似唔錯)想全世界變哂做咒術師咁囉 唔係點解會明知咒術師同詛咒嘅關係 都繼續咁做呢
再者 漫畫入面個政府好似係冇作為咁樣lol 講真555做出嘅破壞 喺現實世界一定會得到大關注
啱呀可能咁啱日本抽到SSR啫唔係邊有戲做
話係菅原道真怨氣太深,咒力全世界最強又得
唔理係有雞先定有蛋先,總之咒術個世界係講因果同平衡

想扯遠少少,日本既民間信仰都可能有關,因為神道教本身就係敬畏萬物既宗教(八百萬神),留意返咒術既世界好似係冇明確神明呢個觀念殺死灰原既土地神係一級咒靈換句話說人們信奉既「神明」其實nature可能同假想咒靈一樣,都係源自人對未知既「上位者」既恐懼
(有錯請指正)

Any肥總之有勁既咒術師就會有勁既咒靈,反之亦然
而天元既結界保護咗日本既咒術師,咁平衡返日本又會有相等既咒靈
外國少咒靈,但同樣少咒術師,勁既咒術師更加少

我理解係咁
唔記得附錄定公式書講,咒術總監係首相任命
但其實都係形式嚟,實際都係總監部/御三家話事
一個特級咒術師都可以覆滅成個國家,個政府實怕咗你啦

不過睇動漫真係唔使糾結現實世界會點
真油係打從心底討厭猴子,所以選擇用比較簡單既方法殺曬所有猴子,等再無咒靈產生,唔需要咒術師再做埋啲無意義既事(保護非術師(猴子)

天元 羂索 宿儺 , 三條友應該一千年前已經認識 , 唔知會唔會講返一千年前既事

所以通常呢啲漫畫都會有個結界等啲人可以大肆破壞(帳) , 睇返137話日本政府係想隱瞞(或獨攬咒力)
我同你一樣咁諗 係諗唔明點解真油唔了解下外國少咒力 而選擇殺死所以普通人嘅原因
你自己咪解釋咗 , 本身都失去理性 , 本隻腳入咗魔
你上面咪loop左
多術師 少咒力漏出 少左咒靈 少左術師
多咒力漏出 多番咒靈 loop
勁條鐵,咪又係靠宿儺封死真人招bug技
真油後面已經痴左線 佢做嘅所有野都正常人理解唔到了
唔知天元果d幾多歲呢 好似千歲?
一千年前已經有宿儺 即係一千年前 天元未出結界果陣 日本已經係咒力好多嘅地方 係咪即係暗示 天元唔係導致詛咒特別強嘅原因?
睇番動畫先發現乙骨係0果陣已經識用反轉術式
仲勁過五條 真係作者親兒子
0果陣勁果個係里香
虎杖d flag唔少過55555
睇下係俾假油當玩具玩還是捨身救阿惠
唔俾佢用反轉救真希
如果牙虎真係假油嘅作品
咁其實第一集學校有咒靈同埋虎杖會喺學校出現應該都係假油Set好哂
夏油傑係劇場版嘔乙骨張學生證出黎果隻咒靈係同甚爾收埋咒具果隻同一隻
已經死曬
但係娜娜明唔識開領域
應該都係威一下就死
虎杖變飛鳥真
寫到全世都有個世界觀會豐富d 同時劇情彈性大d
家陣變左有d bug
係啊,當時佢咪叫夏油做媽媽
冇拖後腳,性格直率

我當初睇係拎左火影七班先入為主,同樣係女性角色,釘好過櫻太多

港女櫻無論前期定後期都係一個不拆不扣既戀愛腦

前期無同理心(笑鳴門無父母無家教、0作用負責拖後腳)

後期以為成熟少少,點知又係愛情大過天。

四次忍界大戰仲要諗住「佐助無關心我傷勢」、「佐助冇諗住救我」

哇我屌大敵當前仲想佐助關心佢當佢公主咁呵,真心無腦

所以咒術喺我眼中係咁
打海鮮都過唔到,邊有可能過到森林同火山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞