咒術迴戰(43)

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
黑鬼大哥
軍隊入去果part係假油
唔係真油的目的
芥見愈補設定就顯得佢愈bug
按個故仔嘅世界觀外國唔會冇詛咒
而且最起碼非洲都有術師
反而奇在咒術界重心係日本
如果係南洋應該合理啲
假油目的係人類補完計劃
啪一聲就甚麼都沒有了
真油目的係想冇詛咒
方法有二:
全部人冇咒力流出
全部人做術師

咁佢大可以研究外國情況咁令到冇人咒力流出 而唔洗殺咁多凡人
200話都講話幾乎係日本有嘅現象only
真油最後的目的係保護術師
而放棄d未進化的猴子

你講果個做法 術師依然會被針對同滿地屍骸
其實作者係咪補完一個設定 又唔記得左上一個設定 之後再補設定 點知第一同第三個設定矛盾左
但佢明知呢樣野都照run,算
Sorry係咪我忘記左d劇情 但係冇咒力 or 超少咒力流出 唔係就會詛咒少左 同時術師少左?
咒力先係成為術師嘅基本條件嘛
咁樣理解 就會所有術師都會變正常人
我有冇理解錯lol
好似冇講過外國人會冇咒力流出
個世界觀係只要係人就會有
除咗天與咒縛
我都覺得上國際層面畫埋外國係有d多餘
寧願佢剩係講日本
到而家都唔明畫堆美軍入黎送頭做乜
唔係要放班外人入去令佢哋恐慌加強咒力咩
作者應該想講日本本身就係一個咀咒一個輪迴
而家個故事就講某一次輪迴中出現變化,(因為甚爾)
呢個輪迴一日存在,日本就會不斷生成咒靈,做咩都無用
又重睇返果幾章講咒力嘅設定
有d矛盾
全世界人類都有咒力流出
但只有日本可以大範圍咁出現詛咒同術師 而其他地方係稀有嘅
真油果句係 幾乎只有日本人才能證實的現象,但當然都有例外
假設佢句野係真的,分析佢都有例外果句。
例外個意思可以係1.有少量日本人證實唔到呢個現象(天與咒縛)
2. 外國都有少量嘅術師
咁問題黎啦 點解日本咁特別多詛咒同術師而外國咁少呢?
除非後面講有人整左個法陣trap哂d咒力喺日本,令到日本咒力濃度特別高,咁就解得通,唔矛盾。
真油唔研究外國嘅方法我諗諗下都解得通,因為佢果下已經癲左同比99引導左去個錯啲方向,咁都解得通嘅。
講係咁講 但係成段刪左都對劇情冇影響
唔洗諗咁多
故事設定係咁
正如睇戲啲外星人點解剩係會去美國
唔洗諗咁多
故事設定係咁
正如睇戲啲外星人點解剩係會去美國
其實佢唔講外國都冇事 我可以當日本係個close system去看待 但佢一講到外國嘅情況 就令到我邏輯唔太說服到個劇情
如果對現實嘅情況,點會只有日本有天元同55555呢d lv 嘅人,外國都會有呢個lv嘅人。
唔係嘅話,55555一早可以統治世界而且假油可以出國,統治世界。
咁又係 係有d恨鐵不成鋼feel嘅
如果佢做到 <勇者死了 > 邏輯合理就完美,一係做到HxH都好呀
可能類似Fate咁,每個人都有屬於佢嘅主線,日本人嘅主線就咒術,鬼佬有鬼佬嘅故事
呢part直頭多鳩餘
咁佢設定 六眼 天元術式 全世界得一個 都可以啫
佢姐,我好期待虎仔㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞