每日生活不斷重複,好似毫無意義。//《躁鬰日子》

595 回覆
164 Like 5 Dislike
竟然
希望你鍾意
嘻!下次見
香港嘅精神健康好需要關注多謝你
蓁:謝
輕輕一推
祝身心健康
抱抱你
多謝你一直睇就真
多謝!係啊
主要係覺得情緒topic好難用「事件」收尾,故事應該無一個「完結」嘅位置,所以用諗法嘅轉換埋尾

當然故事係改咗好多次
下次見
辛苦晒

單純覺得個文字節奏變得有啲唔同,所以先想問個結局係唔係改咗好多次

點都係一個好故事
第一次留名(好似係)

一口氣追哂
睇親你寫嘅故個心都好up
個故帶住情緒沉到落底最後上返返嚟 唔舒服得嚟又好舒服

覺得蓁蓁溫柔嘅性格係佢成長經歷塑造出嚟必然嘅結果 好開心佢最後開始有勇氣改變希望現實中Suffer緊嘅人都搵到契機浮上水唞氣 甚至上返岸

Btw阿青真人原來咁靚 好彩有去書展
喺你個IGstory撳入嚟追完呢個故 終於醒起要開你本之子不歸嚟睇
多謝青青寫左個咁好既故事

大學既時候都曾經有段時間好抑鬱,見過輔導,又諗過想死。故事入邊有好多情節都令我諗返起嗰段回憶,甚至覺得青青就好似寫緊自己嘅故事咁(雖然我嘅情況同蓁蓁唔一樣),啲細節都寫得細微,好似真係發生過咁。所以一路睇,一路都好想蓁蓁有個好結局,可能都希望自己係咁。

而家大學畢業左幾年,情緒依然有時會反反覆覆,但係都叫控制到,知道咩時候可以收埋自己,咩時候可以搵身邊嘅人接住一下。睇返以前,都會有種「不如由佢過去啦」既諗法,雖然唔係時時做到,但經歷多左,又好似易過啲,會唔開心,但唔會last咁耐。

哩個故事一路睇,一路個心都會up住up住,鄧蓁蓁唔抵,又會覺得有啲位係蓁蓁自己選擇留係受害者位置(心理上都係一種保護機制),睇到最後見到蓁蓁為左家姐,終於學識抵抗父親既無理,由心為佢感到高興。

希望哩個故事畀多啲人睇到,多謝青青既文字為有相似經歷既人帶來治癒。
多謝你睇晒個故希望你鍾意之子
我下年書展都會有作品㗎!(努力寫ing)
請再嚟say個hi
你好絲打

多謝你同我分享你睇完覺得點,令我覺得:寫呢個故事出嚟原來真係「有用」。多謝你鍾意,希望喺唔開心時,會搵到一啲開心托住你。多謝你嘅溫柔!祝你生活愉快,我哋下次再見啦。
仲有幾個月都grad 聽日第一次見counselling
多謝樓豬個故 加油
見時放鬆啲就好
祝你身心健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞