每日生活不斷重複,好似毫無意義。//《躁鬰日子》

595 回覆
164 Like 5 Dislike
咩叫好好愛?
現在,林蓁和家姐又長大一點,卻變得甚少談及姊妹之間。

「笑咩啊你?」家姐問。

「無,諗起以前掟筆落你塊面,之後我哋和好返。」林蓁答。

「係咪以後我掟咩落你度都得啊?」

「你竟然仲記得?」

「我有keep住,前幾年搵嘢見到佢,仲post咗close friend story,」家姐扁扁嘴:「但你無睇到。」

「哈……」

「唔係怪你呀。喂,咁係咪以後我掟咩落你度都得啊?」

「你咪試吓,我實反彈。」林蓁擺出「十字死光」。

「幼稚鬼。」家姐沒好氣。

「你返嚟成個月,有無想去邊度?」

「無所謂,度度都係新地方for me。」

「咁我哋周圍去啦,」林蓁再問:「你OK?有無約其他人?」

「都有嘅,不過呀妹約我實去嘅,嘻嘻。」

林蓁從原本的不知所措,變成現在的舒坦——未必是言語上的坦蕩,可是,不再戒備家姐的到來。舊人是眨了一眼還會再見的人,眼睛有親切感,深厚得很。疏離一時,只消一刻破冰。

二人回家。

林蓁拿出鎖匙,家姐說:「我要用我嗰條開。」

「真有儀式感。」

「好似開罐頭咁,係要用自己架撐嘅。」

「阿爸喺裡面。」林蓁提示。

「都預咗,不過而家佢打我嘅話,我會打返佢。」家姐訕笑。

家姐利落地打開門,屋內有燈,父親在看電視,本身如平時一樣,沒有看過來,直至家姐說話。
父親轉過頭,定眼看家姐,沒有說話,又轉回去看電視。

家姐完全無視他,自顧自把行李喼放在客廳,然後對林蓁說:「我夜啲再執。」

正當家姐快要進到房間,父親以不大不小的聲量說:

「捨得返嚟啦咩?」

顯然是對家姐說。林蓁無奈,講真,這樣的質問誰可心平氣和地回應呢。她害怕家中起任何爭執,相安無事最好。

家姐不回話。

「有毛有翼識飛啦,係咪呀?可以唔要屋企啦係咪?」

家姐不回話。

「呢度都叫有三餐飽飯食,仲想點?大把人仲慘,又唔見佢哋唔孝順。」

家姐不回話。

「而家仲返嚟做咩?旨意你就死。」

家姐不回話。

「咁多年!一個電話都無打過返嚟,你喺出面風流快活,我哋喺度捱生捱死!」

家姐不回話。

「生你哋幾個出嚟,全部都無鬼用,走走走,得阿蓁聽教聽話!」

林蓁因此生氣,心裡悶悶的,他根本沒有愛惜過她,怎可以此為矛攻擊家姐呢?她要為盾,準備回話,已將身體正面對父親。

下一刻,家姐捉住林蓁的手肘:

「唔好,由佢啦。你仲要留喺度。」

林蓁知道家姐這是為她著想,更覺慚愧——一個廿一歲的成年人,難道還要親人承受委屈,換來一時安逸嗎——假如真可有一時、真可有安逸。

記憶中,林蓁是溫馴那位,不反駁、不抵擋,任由他人做什麼都可,這份柔軟使她變成世間任何形狀,除了她本來的模樣。相反,家姐明明敢當敢為,敢言敢行;過往即使有過沉默,也只是為了咬緊牙關,不作投降。

「你唔好再講,家姐難得返嚟,我想開開心心。」

林蓁衝口而出,對父親說。她的心跳很快、很快,身依然小小一板,卻早已俯視坐在輪椅的父親。

「哈,你都大個,同你家姐一樣曉飛啦嘛?」父親冷笑。

「你唔好再講。」林蓁加重語氣。

「痴線,有無搞錯,睇電視。」父親頓了一頓,將身轉回去,不再看她倆,話越說越細聲。

林蓁擺手,示意家姐快點入房,自己緊隨其後。

關上門,林蓁的身還在發抖,好似透支了一輩子的勇敢,才發現她一直以來都有種忍讓的軟弱,任人擺布對她來說是源於恐懼,而反抗同樣有恐懼,事情的破和立,本質也許一樣。

「哇,你好勇。」家姐掃了掃她的肩膀。

聽到這句話,林蓁竟忍不住流淚。

剛才她明明沒有受委屈,沒有難過什麼,沒有想起往事,但是越哭越厲害。
家姐擁抱她深深地,輕柔地拍拍她的頭,問:

「咁多年你都自己一個,會唔會好辛苦呀?」

林蓁靠在家姐的胸,幅度小小地搖頭。

「即係好辛苦啦。」家姐抱得她更緊:「傻妹嚟嘅。我唔知阿媽同細佬都走……最近stalk到細佬IG先知。」

林蓁掙脫家姐的懷抱,一邊抽搐,一邊笑:「我哋點做人家姐㗎,一直都唔知細佬IG。」

「吓,佢點做人細佬㗎,一直都唔加我哋IG。」

二人相視一笑,話題便被扯遠。

這一晚過後,也許是時日沖刷得太多,或是,姊妹二人從前本就關係不錯,隔了很多年,終於可以放鬆地面對對方,無非知道,她不會傷害自己——

世上原來也會有人不會傷害自己。

林蓁發現,做了廿年人,第一次對此肯定,縱然人與人之間複雜多變,可是她仍然相信。
Live!
你成日都好貼
去到要坐輪椅都講埋啲垃圾野,林蓁走埋佢都唔抵可憐
打錯字
想打好可愛
家姐
家姐
「我有keep住,前幾年搵嘢見到佢,仲post咗close friend story,」家姐扁扁嘴:「但你無睇到。」

「我都唔知家姐而家點,連佢IG都無follow。

「我想知佢過成點。

「不過,我喺佢個bio嗰度,見到佢tag咗個男仔,係public account,我用咗private account嚟follow咗佢。佢哋好恩愛,家姐已經大學畢業咗幾年,出嚟做緊嘢——我唔知佢返咩工,但係OL打扮。」

「吓,佢點做人細佬㗎,一直都唔加我哋IG。」

家姐會唔會唔開心蓁蓁唔follow佢
追到live了
家姐真係好好,咁多年無見同蓁相處咁自然

希望家姐可以溫暖到蓁,令佢相信自己都係被愛既,唔好再默默忍受果啲無謂既苦
羡青會唔會更新penana?
冇追幾日
上一上水先
家姐終於返來了
好開心蓁蓁終於識反抗
希望唔好再受咁多苦啦
林蓁好叻
家姐好好
聽日先有
好好休息。等你
發覺青青好夜先訓
似係係香港用英國時區作息
等你!
不過建議早啲休息
live了,兩姊妹好warm
遲啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞