Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
弱過日本表?
手上只有Hamilton Murph同Seiko 5仔,的確Murph係弱過5仔,肉眼睇個分別仲明顯。不過冇得咁樣比較,Murph 嘅hours係print 落個dial度,5仔係潛水款設計同埋啲hour marking係鑲上去,夜光範圍同厚度都比Murph 大同厚,拍埋一齊比較自然冇咁光。

有冇師兄有專業分析呢隻好嗎
精潛夜光係最強
一句到尾,你想唔想你d health data 要同隻大陸出既app share?
見大家咁熱烈討論調較時間嗰時秒針既位置問題,想做個投票

假設手錶有停秒,大家較時間嗰時:

秒針一定停喺 12 點鐘位,較好時間,分針對準刻度,對準時間先按下錶冠

唔理秒針去到咩位置,較好時間,對準分針就算,秒針位置唔太重要

我自己係
想問下夏天 用NATO/真皮表帶會唔會好難清潔 驚會有味
長期冷氣唔大汗
要測誤差就會對準12 平時就唔理
Nato隨便洗隨便抹 皮唔得 污糟+臭硬
不過你可以成個夏天都唔出汗咁就冇影響
平時係
屎忽痕既時候係秒針停30, 分針對中間
我大汗但真皮帶又未試過有味
Nato係咪就咁水洗擺係到等乾就得
皮帶係咪唔洗得
有無點打理隻錶同錶帶
戴完係咪唔洗理佢
我可能有 OCD, 秒針一定疊正 12 去較錶
呢個方法都 ok
我懶鬼嚟 無理過
不過申利 我t shirt出汗都無乜味嘅
皮帶一定唔洗得,但可以用擰乾咗嘅濕布抹,有冇味我諗係睇你個人嘅油脂分泌,有啲人出汗得黎又勁多油脂,nato 都會有機會變臭。
估唔到Hamilton夜光有啲山寨feel
睇下先
係 不過我換季先會洗 平時晚晚用濕紙巾抹
皮唔得 最多少濕輕輕印下佢
不過汗已經索哂入去 其實都冇乜用
X2
如果唔踏正去較個人感覺好似冇咗錶最一開始嘅意義,同飾物無異,咁我未必要買錶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞