Affordable Watches 手錶討論區(35)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
係唔會的,秒針,分針,時針三枝針嘅movement 係一個continuous 嘅movement 嚟,即係其實無論邊一時,分,秒其實個movement 都係無分別,11:59:59 同00:00:00 係一樣,根本無一個mechanism 都分開呢一秒! 所以係無所謂唔啱位的。 日期唔同,當時針去到12, 日期先跳一格係一個non analog non continuous 嘅movement 嚟,所以先有所為唔啱位。
skyhawk 型啲,你手够粗應該 handle 到
原來係咁小眾需求
有日曆真係好煩
唔係
我意思係如果你而家教錶,12:07 分咁
如果你而家枝秒針唔係拍正0 點位,而係10秒位,你扭去12:07 分的話,你理論上扭唔岩枝分針,因為枝分針個位置應該係07分過少少
我有諗過
但好似真係太大隻
反而覺得nighthawk 好似岩比例d
我諗上面巴打意思秒針唔係指住0點拉停較時間,之後可能會出現秒針行到0點果陣分針唔係指正分鐘刻度(例如05同06分之間)嘅情況
無錯
em … 都唔係,因為當你較錶嘅時候枝秒針係分離咗係唔連動的,只有時針同分針係較錶時係連動,所以其實係無所謂12:07 嘅正確秒針position 的,秒針當時係邊個position係無分別的
應該係想分針指正個刻分鐘嗰時,支秒針搭正係00
你要秒針同分針position 一致只係強迫症嘅要求,從隻錶嘅mechanism 角度其實係無呢樣野。所以先有停秒功能俾人較到準
我唔係講緊連唔連動,而係講緊枝分針既「正確」位置
舉例我地唔好睇秒針,幻想一個你可以自己扭時針同分針既鐘
如果你係枝時針0 分既時候扭枝時針去四點,時針當然可以扭正係四點位
但係如果當枝時針係30 分既時候扭時針,枝時針就應該要扭去四點同五點中間,否則當枝分鐘去到00 分 (即係五點既時候),時針就只會去到四點半既位置

秒針同理,只不過分針位太細,我地教錶既時候唔會留意到咁解
我明呀,但呢個係人嘅要求,唔係個mechanism 係咁
係,但上面問到係咪最好0 秒先教錶,我覺得如果你真係想隻錶既時間好精準咁跟天文台時間就最好0 秒先教
否則就是但啦
邊度配?
搵到隻不過唔係機械
12.4mm only
清唔係搵tudor?
其實最初果位巴打問“係咪最好”係講緊mechanism .. 我又想問,如果果位巴打隻錶無停秒,其實又點樣如你所講零秒較錶? 到頭來咪又係唔align
我會眼見去到0秒先扭去果個分針位
都有睇
Crown X咁同祥X都係9折,唔知其他舖咩價,可能熟啲買多啲先有得再平 btw巴打睇啱邊款?
所以其實我同你講緊兩樣嘢,你係user 角度要準,我係講mechanism 根本無分別。 所以係無”最好係秒針00 時較錶”。 做唔做係個人preference only
Hamilton Murph 同 pilot pioneer,不過咸仔啲數字夜光好弱
咸仔其實幾多 重有Khaki Field好多冇日期
Montblanc 1858 40mm

唔要日期係純粹唔想有窿/破壞平衡既話
Big crown都係選擇 指針式冇影響
ashford
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞